2017.05.13 A free day in Kathmandu
出外旅行,有時差就梗嘅喇,不過,尼泊爾就比較古怪,佢比雪梨慢四小時十五分鐘!(做乜 15 分鐘咁撩能呢?)好彩,時差唔係好影響到我。通常我一上機,就用目的地時間做標準。當地係日頭時間就幾大都唔瞓,搞到殘晒,夜晚多數可以一覺瞓到天光,咁就減少時差影響喇。
六點至十點,酒店提供早餐,我瞓個懶覺,八點幾至落去食,自助早餐,仲有人煎蛋、奄列,平實兼啱口味,非常唔錯。餐堂內,貎似經理嘅西裝友,仲逐枱同客人傾偈,不過,鬼咩,淡季,成個餐堂都得幾枱人。嚟到尼泊爾, 對人合什,表示禮貌,同時 namaste 呢句話,就成日掛喺囗。
星期六,一早聯絡行山公司,約定老闆喺酒店對面,公司寫字樓等,交埋錢,搞埋手續就等星期一開會再見行山領隊嘞。
打算先行吓附近地方,午餐後再遊皇宮。一支公行出路口,路邊三輪車伕叫住我,我對呢尐車伕好有戒心,硬係覺得佢想搵我老襯。其實搵笨花招嚟嚟去去都差無幾:一係講咗半個鐘,吼住你唔覺,就踩夠一個鐘,又或者講過價錢唔算數。咁當然亦有老實車仔佬,好!今次為咗支持 local ,同時又試下你係邊類人,同佢講好,15 蚊美金,只踩半粒鐘,㤺死佢詐誤會,我仲大大聲話 ONE FIVE 。上車。
果然不出我所料,踩咗 15 分鐘,佢都冇意思回頭!咁即係出第一招喇。我話我有約會,要佢兜轉頭,好彩我對附近地區都略識一二,佢唯有回頭,冇耐我叫佢停喺三輪車站,呢區係我酒店附近,我都好熟。我畀十五蚊佢,佢居然再出第二招:佢話一百五十蚊!你唔好食埋人隻車?我話,我講明 15 ,係 ONE FIVE 呀,如果唔收就搵警察 ⋯⋯,佢奈我唔何,就咁算數。
去旅行,又唔使話唔坐車仔,不過事事小心尐,有人要搵你老襯,其實係常態。Hah ,下次應該搵張紙叫佢寫低貨幣、銀碼、時間 ⋯⋯,咁就少爭抝喇。
咁又到咗中午時份,搵間餐廳仔,叫咗份 momo 加支可樂,埋單只係 230 Rupee 盧比,即係 2.3 美金!所以話,喺加德滿都食嘢,使乜理價錢!回想車仔佬收咗我 15 蚊,即係1500 盧比,呢半粒鐘車仔,以本地生活水準計,就一尐都唔平喎。不過去得旅行,就唔計得咁多喇。
小館子家爺仔乸生意,老豆阿媽喺廚房,兩位小姐喺鋪面,氣氛非常親切。隔籬枱有兩個大男人食客,見我同兩位小姐溝通有尐困難,佢又識英文,就出手相助,跟住好自然就打開話匣。喺尼泊爾,因為居喀兵嘅関係,不少尼泊爾人對香港都知一二,知道我有香港背景,就住香港話題天南地北噏一輪。講講下,佢話:Hong Kong WAS very good。我笑住話:Was !huh!大家相視而笑(苦笑)。
十粒 momo 都食唔晒,埋單起程去睇皇宮,皇宮就喺加德滿都名店街 Kantipath 對面,上次嚟失諸交臂,冇時間入去睇,只係喺門口同高大親仔侍衛影咗張相。今次畀 500 盧比入場可也。乜話,又要留低背囊,又唔准帶相機!冇計嘞,錢又畀咗,只好隻身闖皇宮喇。
2006 年,革命後,尼泊爾廢除皇室,皇室人員限令離開納拉揚皇宮 Narayanhity Palace,皇宮交還政府,此後就變成皇宮博物館,展出尼泊爾皇族歷史,除一般皇族照片、油畫、老虎皮、鱷魚皮等矜貴陳設外,最特別之處,就係皇宮後面皇家花園內,保留咗一笪地方,永不裝修,維持當日原貌。由正門離開皇宮大樓,向右行去皇宮後面,路邊有個唔多起眼嘅路牌,上面寫住驚人指示: the Royal Massacre !
2001 年六月一日星期五晚上九點,皇宮人員一齊食過每月一次嘅例牌皇家飯 monthly royal reunion dinner 後,就由主樓大餐廳走落御花園。一入御花園就係一間單層平房,第一間房就係 Billard room ,皇家人員就喺度休息談天。頭先晩餐中,國皇 King Birendra 同阿太子Crown Prince Dipendra 就住皇家婚嫁問題有好大抝撓,當晚太子飲大咗,又揩咗唔少 hashish (印度大麻尐咁嘢),態度梗係有尐過份,皇帝就喺飯枱省咗佢一餐,太子唔高興,自己走返房。
一個鐘後,太子摵住一大袋嘢嚟到桌球房,佢喺袋中掹出一支法製 SPAS-12 步槍,走向皇帝老父,一槍就打中老豆,繼而再向天花板開多一槍。趁其他人走去救皇帝之際,太子再出門口攞多支美製 M16 來福槍(?點解冇人去撳住太子?),皇家屠殺由此開始,桌球室內,差不多無一倖免,全部都係皇家親戚!太子攞住 M16 走出花園,佢阿媽 the Queen Aishwarya 追出花園質問太子點解咁做!結果,太子連阿媽都殺埋!尐子彈窿,到而家仲清清楚楚喺水池邊嘅牆上見到。
太子唔知係咪已經黐咗,佢企喺水池中間向自己開槍,結果有六槍打中背脊(?點樣可以用M16打自己背脊?),一槍打中左手。咁都唔死得,喺醫院昏迷咗三日至魂歸天國。又因為皇帝已死,太子根據憲法登位成皇帝,佢就喺昏迷中做咗三日皇帝。又因為憲法保障皇帝不受檢控,咁樣,法院都唔可以控告任何人。
呢次皇家謀殺,包括太子自己,共有十人死亡,四人受傷,皇族當然係一個重創。
結果,皇叔 Gyanendra,喺輔政三日後,坐正登基為皇。正因為前朝 King Birendra 好得民心,而呢次皇家謀殺實在太過詭異,好多陰謀論,當然加上國內矛盾等等炒埋一碟,就導至2005年,毛派及其他反對派發動政變,直接導至 2007年修改憲法,第二年 2008年五月28日,尼泊爾民主聯邦共和國正式誕生⋯⋯。
昨日嘅皇宮,就係今日嘅博物館,父母親帶住細路嚟緬懷皇族光輝歲月,同時記取歷史教訓,呢尐咪就係一代傳一代嘅 Legacy 囉。
裏面影唔到相,就喺門口影多幾張,之後行返出 Thamel 。記得五年前2012 年五月喺度行過,而家再行,將舊記憶帶返眼前。今日時間唔多,只係急步而過,打算聽日再慢慢行。
又係煩惱時間 —— 晚飯,食咗個印度餐加焗薯仔,仲有罐額菲爾士啤酒,雖然食唔晒,但都算食得幾好。
行過爆渠水浸街嘅小巷,信步返返酒店,咁又一日,聽日
再噏過
嚤囉
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