Tuesday, 6 June 2017

2017.05.18 Namche 市集 3440m Acclimatization day

 2017.05.18 Namche 市集 3440m Acclimatization day

平時人喺平地,就當大氣中含氧量係 100%,咁上到海拔三千左右,氧量就會跌到得返 70%,即係以平時呼吸狀態,吸得七成氧!個腦一唔夠氧就會頭痛,亦因為空氣稀薄 (即所謂 thin air,其實就係講空氣含氧量低),心跳同呼吸都要加大工作,對心肺造成壓力,身體缺氧後產生種種不適現象,咁就係高山症喇。好明顯,如果平時有操練心肺嘅人,應該較容易適應。不過,成日聽到有人咁講,話愈 fit 嘅人愈容易有高山症!Sorry ,我唔買呢種講法。

今日上到三千四,傳統上就要「休整」,以適應高度。原來個身體知道吸氧量唔夠,又會產生多尐血紅素,以適應缺氧環境。實際操作就係唔會瞓喺再高尐嘅地方,不過又唔係坐喺度唔郁,而係積極休整:舒舒服服,行下山,再行上高尐都冇問題,即所謂 walk high sleep low

又係約好九點出發,又係八點九,美國佬都未浮頭。我同印度朋友一早已搞掂,食晒早餐、執好晒嘢。冇佢咁好氣,話低畀領隊知,我地兩件走去 cafe 8848 ,飲多杯啡,邊上網邊等,點解要人浪費生命等你呢?

哈!今次有尐改善,九點 15 分,領隊走嚟 8848 話可以出發。咦!點解可以咁敏㨗呢又?原來美國佬唔多舒服,連早餐都冇胃口!咁就出發行山喇。

成個 Namche 市集喺山腰山坡興建,十分簡單,要行上山,就向北坡。要落山,就向南下,絶對唔會盪失路。

我哋離開 8848 咖啡室,見石級就上,沿路都好多行山嘅人,一批一批,有大組,有小組,非常熱鬧,個個情緒高漲,氣氛非常愉快。其實,嚟尼泊爾行山,唔一定要行好似 EBC 咁樣,具挑戰性嘅路綫。好多人飛入 Lukla 後,行入 Namche ,再喺附近行一兩日,就出返 Lukla 走頭。總之就住自己嘅能力就得喇。

我哋沿北波上,山腰東面有個小高原,嗰度有個雪巴人嘅簡單展覧館,門外又有一個象徵雪巴人刻克服困難登山嘅石像。呢個小高原南面望到成個 Namche 市集,東面下望,就見到又險又窄嘅刀削深谷,澎湃河水就喺幾百米下奔騰翻滾。向北抬頭遠望,一個個六千七千八千嘅雪頂峰,就聳立眼前。人人都即刻捉住自己嘅領隊問,呢個係乜山,嗰個係乜山。所有領隊都倒背如流,不過客人問完又問,答咗唔記得又問過,其實都好煩,又不過,做得呢行,咁就預咗嘞。

以行入 EBC 嘅行山友嚟講,喺一眾群山之中,其實最重要只有兩個:一個梗係額菲爾士峰 8848,我哋就因佢而嚟。另一個係六千八嘅 Ama Dablam ,佢喺Khumbu 山谷嘅東面,好似路標一樣,我哋一路入山,就會一路見到佢出現喺我哋右手面,由遠而近,直至去到四千四 Dingboche 鎮,Ama Dablam 就喺正我哋東面頭頂。跟住向西北行去 EBC Ama Dablam 就喺我哋背後,愈離愈遠喇。尼泊爾人視天地為父母,因為山勢形似,Ama Dablam 就係母親頸鍊嘅意思。有尐人不知天高地厚,成日要同天鬥同地鬥,仲話「其樂無窮」!殊不知,大自然一個小小板塊擵擦,就震到你七葷八素。海嘯升起幾米,冲走幾多萬物芻狗!再唔講唔知邊日,山仔咁細嘅磒石撞埋嚟,就可能係人類滅絕之時!同天地鬥?憑乜嘢?講呢尐嘢嘅人,窮一生精力,就係鬥緊自己同族嘅人之嘛。尼泊爾人登山,並唔係要鬥爭自己父母,而係想更接近父母之靈而已。唔好再誇誇其談,話乜嘢「征服」呢個山,「征服」嗰個山喇。

今日天氣好, Namche 呢度睇,額峰就喺我哋北面遠處,連峰頂上裊裊昇起嘅一陣薄薄緸霞都睇得清清楚楚。額峰 8848 ,世界之巔,初次邂逅,轉眼五年。今日,我又嚟喇。

所有人都會喺雪巴人像前影返張相,我哋都冇例外,連領隊四條冷,都影返張集體相喇。

人在外,我對自己母語最敏感。忽聞粵音耳後傳,回望背後,有兩件黃口黃面後生仔,其中一個成身掛滿名牌攝影器材,用緊流利粵語交談,再聽真口音,呵,係港式唔係廣州嗰隻,即係走埋去嗲兩句。原來兩件𡃁仔都係放大假而嚟,一個仲會留喺尼泊爾做一段時間義工。我梗係要向兩位致敬,身為香港仔,有假期,居然唔去「喪買日本、潮食星馬」;然後好似大把年紀輕輕嘅,大言奢談:雞有雞味,豬有口感 ⋯⋯。兩位居然嚟到呢度,考驗自己體能、意志,實屬難得。耍冧之餘,當然要加我飛事卜做忘年朋友喇。此後兩三日,喺路上都可以見到大家氣喘如牛個樣,此乃後話嘞。

由小高原呢度再向北沿山路行入尐,離遠就見到一座依向東北懸崖興建嘅兩、三層建築物,呢度幾特別,有大石塊行人路引入大樓前空地,上三五十級又闊又長嘅石級最係入口,上書:8848 Mountain view Hotel,酒店個名都明明白白喇啩,就係:喺呢度可以睇見額峰囉。就算唔喺度住,都可以穿過大堂行去洒店向東北面嘅崖邊露天茶座。不過當然唔可以入客房區。原來酒店起喺聖母峰國家公園 Sagamatha National Park 範圍內,政府要酒店撥出該部份畀公眾使用,作為批地條款,咁就一家便宜兩家著喇。

我又係最快嗰個,何需等人,搵張枱坐低,叫壺冇檸檬嘅熱檸茶,對住群山自斟自歎。今日好天到離晒譜,周圍雪山吹嚟嘅涼風,混和暖笠笠嘅陽光,灑遍全身,除咗個光頭同埋雙眼要好好冚住外,其他地方,任曬唔嬲喇。

曬到成身暖笠笠之際,美國佬又喘晒氣坐到埋嚟。茶到兩杯,又噏古怪嘢。佢話晚鈑大早,根本未肚餓,可以遲尐食嘛。我頂佢唔蒲即刻話,大佬,大家唔係細路仔嘞,其實係可以自選晚餐時間,邊個話一定要全部人坐理一齊食㗎?自此之後,就有共識,就係潮州音樂:自己顧自己,咁咪 OK 囉。

講起呢間 8848 峰景酒店,2012 年嚟尼泊爾,當時入山,我哋選行高行山徑,離遠已經見到佢。領隊話好多日本公公婆婆鐘意嚟呢度住兩、三日,佢哋唔使好似我哋咁,自己行上嚟,酒店前冇幾遠就有直升機升降點,落機後沿大塊石頭路行十零分鐘就到,啱晒花得起錢,但花唔起腳骨力嘅日本仔嘞。

曬完四千米高山太陽沿路落返客棧,食埋午餐,三四點後又出發落去cafe 8848 飲咖啡。話咗喇,就係貪佢嘅 wifi 夠快,卒之又坐到食飯時間。食埋晚飯冲埋涼,真無聊,一日又咁走去,留返聽日

再噏過

嚤囉















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