2017.05.17 Phakding 2610m to Namche 市集 3440m
我係慣早起身嘅人,唔使六點半,就執好晒嘢坐咗出餐廳等食早餐。呢尐行山團都好大程度我行我素,你出嚟餐堂坐定定,自己睇住餐牌點餐,完全唔使理其他人,總之係時候出發時,就搞掂一切,自己 daypack 自己孭,個大袋就鎖好擺喺房,挑伕自然幫你孭走去下一站。
今日餐堂有尐特別,一眾領隊及當地人都圍住電視,原來二十年後恢復嘅地方選舉,個結果陸續揭曉,第一次真正民選代議士,尼泊爾人梗係関心喇。
講好九點出發,呢件美國佬八點三個骨至浮(音葡)頭食早餐,大人大姐,又唔好意思兜口兜面講,卒之九點半準時出發。咁,係咪領隊應該同呢件美國佬講下呢?
喜馬拉雅山係年輕山脈,印度扳塊揳咗喺亞洲板塊底下,推下高尐,推下高尐,將中尼邊境呢處,推高成世界屋脊,全世界十座高山,有八座喺尼泊爾境內。呢尐造山運動,引致扳塊互相壓逼,潛藏巨大能量,睇下幾時唔好彩,一但突破臨界,就係造成地震嘅元兇。2015年4月25日,7.8 級地震,尼泊爾成萬條生命就此斷送。地震亦引起雪崩,額菲爾士峰大本營 EBC ,就死咗二十二人,其中有外來登山者,亦有雪巴嚮導。
美國佬話:吓?即係話今日嘅喜馬拉雅山,係高過噚日嗰個?我哋齊聲話:咁就梗係!呢件美國佬,已經四十幾歲人,成功靠「父幹」,連呢尐初中地理常識都唔知,真羞家。
望出窗外,由噚晚開始嘅緸雨,而家仍然濛濛,我哋冒住小雨出發,雨太細,毋用雨具。哈,果真天公造美,愈行愈好天,連件外套都除埋,行得好舒服。
行行重行行,我哋出發得早,沿路都見到細路返學。細路仔恤衫長褲,細路女長褲外再加短裙,十分有特色。山區細路由細行到大,半粒鐘、一粒鐘行返學係家常事。佢哋多數冇大人帶返學,沿路只見:大個帶住細,拖手上樓梯。咁樣嘅畫面,見完又見。佢哋又唔怕同我哋打招呼,行山人,行到氣喘如牛,見新力軍,都係一帖清涼劑。
由 Phakding 至 Namche ,中途又要經過撿查站,出示登山證就過關,多數行山團都順便喺呢度稍事休息,所以檢查站前空地,經常聚咗好人。我就費事等喇,搞掂手續,即刻出發。
由 Lukla 開始,去到 Namche 市集呢一段路,都未進入 Khumbu 河谷,我哋要行過一座又一座山。如果以前,就要好似忍者小靈精所唱:又越過高山又越過谷。要做好多上上落落至過到一座山。不過,尼泊爾地位特殊,有好多國際組織資金援助項目,起吊橋係其中之一。未到 Namche 市集前,我哋要過好多條咁樣嘅吊橋。吊橋多數喺山腰連接對面山腰嘅山路,咁樣就慳返走落河谷再行返上山呢段路。造福鄕民,亦令海外行山者,慳返唔少腳骨力。最初,見到咁樣嘅吊橋,當然驚為天人,又咁樣,又咁樣,搏命影相。之後,見得多,咪又係橋一條。
午餐後,行返落河谷,沿河直上,呢條河由前面兩座尖山中間深谷,蜿蜿蜒流出。抬頭望,兩座尖山山腰有兩條高架吊橋連住。 2012 年,我喺呢度影過相,當年只得一條吊橋,而家新橋起得更高,舊橋已經廢棄唔用。我哋行上呢座山,跨過吊橋,就已經喺對面山山腰,真方便。
行咗一日,知道美國佬係最慢嗰個。用佢嘅蟻速,我死都有份。所以行咗一日,已有共識,就係我哋先行,由得領隊同美國佬喺後面慢慢嘆。不過,其實咁樣唔係幾公道,佢自己一條友霸晒領隊嘅注意力,咁講解路經嘅山勢、幫手影相⋯⋯等等,就冇我份,我就係被忽略喇。好彩,我係第二次嚟,我寧願行快尐。再者,自拍係我專長,我OK嘅。
三人行,人生資歷最深係我,行得最快嗰個又係我。今日雖然只行 12 公里,但總共上昇高度係一千一百,即係話好多上斜,雖然都有尐難度,但一如既往,毫無懸念,我又係第一個到達 Namche 市集。
Namche Bazaar ,個名就係市集,佢係喜馬拉雅山區連接 Lukla 機場嘅重要市鎮,更重要嘅就係:過咗北面後山,就係 Khumbu 山谷,大家應該不斷聽我講 Khumbu Valley 。究竟有乜咁巴閉?額菲爾士峰大本營 Everest Base Camp (EBC) 就坐落於 Khumbu Glacier 之上,而四個高營都必須由 Base Camp 開始登上。即係話:(以前)要登上額菲爾士峰,就要經過 Nameche 市集。點解係以前?因為而家嘅登頂者,佢哋冇你咁好氣,慳返尐力,由 Lukla 用直升機直達大本營,再去第一二三四高營,然後登頂,呢班登頂攀山者,根本唔會行山!行山,係我呢尐二打六,只去大本營至會做嘅事也。我哋行緊呢段路時,不斷見到直升機來來回回,就係接載由大本營落山嘅登頂人士。極有可能其中有香港登頂女教師,都唔定?
再者,Khumbu 河谷就係雪巴人 Sherpa people 嘅發祥地,之後再逐漸向外擴散,甚至去到藏區。雪巴人對登山嘅貢獻,毋容置疑,呢個地區亦因之所以名聲大噪。
Namche 市集其實係一個基本向南嘅半碢形大斜坡,幾乎全無平地,所有建築物都依山而建,全部南向,咁獨特嘅形態,我離遠就認得,三步併埋兩步,走上 Namche 市集。市集就係一層又一層嘅石級,一級級起滿一座座兩至三、四層平房,樓下多數係舖頭,當然最多都係賣行山有関用品,及尼泊爾特產旅行手信,例如高山羊毛製品等等。而我最難忘嘅,就係一間叫做 Cafe 8848 嘅咖啡室,唔單止因為佢用 illy 咖啡,最重要嘅係佢有免費高速 wifi。即刻入去叫杯 latte ,攞埋杯嘢,坐出露台一路飲,一路 FaceTime 愛人喇。
我飲埋咖啡,講到口水乾,成個鐘後,至見到美國佬嘔晒白泡上到嚟,後面領隊施施然跟住。咁我都收綫,一齊埋棧嘞。
現代化與鄕下化,就由 Namche 開始,呢度都有套房、自己廁所,冷熱水冲涼 ,仲有要畀錢,不過無限量 wifi ⋯⋯。過咗 Namche ,就樣樣都原始,而且愈上愈差。Namche 就係一個分水嶺。
話咁快又晚飯,見到餐牌又有鐵板,仲使問,即點鐵板牦牛扒跟飯,果然唔錯。愈夜愈凍,又冇乜搞作,早尐瞓覺,聽日
再噏過
嚤囉
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