2017.05.16 An exciting flight to Lukla
噚晚已經叫咗 morning call,亦叫咗 packed breakfast 。約咗 6:15 分大堂等,我一早搬埋行李咗嚟,冇耐印度朋友亦到。冇錯,美國佬又遲到,我連份 packed breakfast 都已經食晒,都未見佢蹤影。喂,飛機唔等人,領隊又要搵人上去摷佢,七摧八請至出現,出面的士已經等緊,歌仔又有得唱: all my bags are packed I'm ready to go. Taxis' s waiting. He's blowing his horn. 一見美國佬,馬上開車去機場!有隊友如此,點算。
加德滿都機場,國內線呢邊,停咗好多螺旋槳飛機仔,十分過癮。大堂 check in ,行李過磅,四個人行李原來超晒磅,冇嘢嘅,錢又可以搞掂,每人科 1000 Rupee 當貨運。不過 ⋯⋯ 雖然畀多咗錢啫,咁架機會唔會過重㗎?好驚!
Lukla 機場,係世界數一數二最危險機埸,當然主要因為地形關係。再加上以前航空公司競爭,就算天氣唔好都照飛,咁咪增加咗出事率。而家,只有一間航空公司獨家經營,冇咗競爭,反而唔會亂飛,touch wood ,就比以前安全好多喇。Hah,咁都得?世事真奇怪!話雖如此,呢條航線亦係世界數一數二最靚航線,冇法喇,無限風光,梗係在險峰。
山中天氣難料,所以去 Lukla 嘅航班成日唔凖時,甚至幾日冇得飛都唔係出奇嘅事,據說,噚日好幾班機都取消咗。但係無論如何都要喺機場等,先至有機會上機㗎。感恩,我哋果然受到眷顧, Check in 咗半粒鐘左右就 call 上機。機場雖然簡陋,但係國際民航嘅安撿手續都要一一做足,呢度,仲做多一瓣,就係搜身,登機閘口再分兩個通道:男界、女界。要模身摸勢喎,男女授受不親吖嘛。
穿過閘口行出空地,全機人上咗架簡陋老爺機場巴士,巴士上,職員數齊人數,即係幾多人?十七人!巴士開出停機坪,幾架老爺飛機仔停咗喺前,大鄉里搭飛機仔,梗係要影返幾張相。上三級樓梯,入機倉時,記得耷低頭,否則起高樓。自己搵個位坐好。樓梯亦係機門,閂好門後,飛機就駛出跑道就位。咦,機門唔係閂得好冚,透光透風,唔使冷氣、照明噃,真環保。
加德滿都飛入山區,五、六千以上至稱上一座「山」,飛機喺三千高度飛,千零米嘅地方叫平地。原來,要入 Lukla ,飛入嚟係唯一方法,當然仲有第二個方法,就係用腳行。
忽然,望出窗外,飛機被群山環抱,前面就係機場跑道,跑道順住懸崖興建,佢唔係平嘅,係向懸崖外斜上。機師安全平穩著隆,梗係搏得熱烈掌聲喇。
喺跑道邊客棧食個早餐,再會齊挑夫,先行休息整頓一下。Lukla 係Khumbu 河谷區重要運輸交匯點,遊客飛出飛入都要經過呢度,客棧、餐廳,成行成市,旅遊行山公司亦到處都有,散兵遊勇到處拉客幫人做嚮導、挑夫,散滿機埸閘口,總之乜都有。我哋稍作休整後,亦馬上出發嘞。
穿過石砌街道,兩旁好多賣行山用品街舖,呢個唔出奇,原來仲有唔少飛髪舖!點解?原來鬼子佬入山後大多數費事剃鬚,十幾日落山後,全部鬍鬚勒突,普通刀片搞唔掂,咁就要幫趁飛髪佬嘞。我?皮光玉滑,幾時會留到尐咁嘅原始人嘅毛,我用即棄刀刨,遊刃有餘,使乜幫趁飛髪佬?
喺巿集盡量頭,政府設有檢查站,所有人入山都要買登山證,當地人當然唔使喇。再行冇耐,就到達一座拱門,穿過拱門,就係山路,即係話行山旅程正式開始。咁重要嘅地標,梗要影相。原來呢座係紀念拱門,拱門上正中間有個著尼泊爾服飾女士嘅半身石像,佢係第一個登頂喀菲爾士峰嘅尼泊爾女士,個名叫做 Passing lhamu sherpa。可惜登頂後落返基地途中遇上暴風雪而亡,雖然返唔到落嚟,始終都係成功登頂,而且係首位尼國女士登頂,仲壯烈犧牲埋,呢個紀念拱門,實至名歸。
因為航班難料,所以第一日通常都唔會行遠,今晚嘅行程只係 10公里,由 Lukla 機場行去 Phakding,呢個係山路邊嘅小鎮仔,設施都係主要為路過嘅人而設。多數係士多仔、旅館連食肆。呢度仍然好接近機場,所以物資運輸未算十分困難,基本供應不缺,亦唔算太貴。當然中途客棧,就係照顧食宿等基本需要,唔會有太多苛求。
行到身水身汗,挑夫將行李送入房。我第一件大事,就係要搵熱水冲涼!入咗山區就變咗 BB ,一定要趁有好太陽沖涼,一入夜,分分鐘跌到零下,你冲埋我份喇。
行山工作人員之間,階級非常分明,只有領隊或副領隊可以住入客棧,其他挑伕,要住喺特別挑伕宿舍,挑伕宿舍好多時同客人客棧又有頗一段距離,挑伕因而又要走嚟走去,其實都好辛苦。唉!係咁嘅嘞,做細就要受多尐苦,到處楊梅。唔想辛苦,努力搏紥係唯一途徑。挑伕最大心願,就係學好英文,升做副領,繼而考牌坐正,呢個就係一般雪巴人嘅人生目標喇。
領隊或者副領又要負責客人饍食,落單傳菜執碗碟,都係佢哋嘅工作。所以有領隊嘅客人,客棧唔會直接同客人溝通,而係由領隊副領代客棧招呼容人,呢個都係 Khumbu 山區嘅待客傳統。
到達客棧後,我都費事行嚟行去,冲咗涼話咁快又係晚飯時間。講開講,我最擔心嘅食飯問題,原來都幾OK,托賴,出入平安,今晚仲點咗個鐵板牦牛扒,又食得幾好咁噃。
鄉下地方,有乜好玩,早尐瞓,聽日起身⋯⋯
再噏過
嚤囉
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