Saturday, 17 June 2017

2017.05.20 Tengboche 3870m to Dingboche 4410m

2017.05.20 Tengboche 3870m to Dingboche 4410m

記得五年前,行 high track 要三日至去到 Dingboche,今次行 low track 就慳返一日。

尼泊爾行山,費用都包早午晚三餐,去到客棧,總之餐牌有乜都可以任點。我嘅早餐多數都係一樣:黑啡、煎蛋加多士。今朝改下食 pancake ,點知個 cake 成隻碟咁大,即刻切一半,叫 porter 幫手搞掂埋佢。

美國佬坐埋嚟食早餐,我唔介意做醜人,又恃住年紀大佢一截,因話提話,我唔會專登講遲到咁露骨,啱啱相反,我會講準時出發,千其唔好無端端提早。我就講我以前帶學生 Outing 時,一定喺出發前 1530 分鐘提醒,好等大家有充份時間預備:去廁所又好、著衫、 pack up 又好 。如果忽然話即刻出發,就會失咗預算,好 lea hea 也。我話,遇到咁嘅情形,我會好唔開心,云云。我咁樣兜個彎講嘢,唔知佢個腦仔收唔收到?

已經成例,領隊先交代我哋行到去邊,話明喺邊度食晏,小分隊又分成兩隊出發。

走出 TashI Delek 客棧仲係好早,天色晴朗,四圍乜嘢山都見到晒,咁好天行山,梗係識得多謝眷顧喇。行出佛寺前空地,有條見首不見尾嘅粗鋼䌫瞓咗喺地下,睇個樣,成百米長都唔出奇。前面有個人,係,得一個人,正在拉緊條䌫。見盡挑伕孭嘅貨物,未見過挑伕運送條咁嘢,佢係同大自然抜河,咁樣掹住條咁長嘅綱䌫,個畫面直情係笑話。但係,呢度生活又真係可以好艱苦,任何笑話,呢度都可以係現實!現實如果有如笑話,其實真係好殘酷,Not funny at all Hah ,呢條綱纜愛嚟做乜嘅呢又?

今日行呢段路首先要由高原落返河谷,接近河邊,就見到一條倒冧咗嘅鐵橋,冧橋再行前些少高處,兩邊山坡原來已經起咗吊橋石屎橋墩。山徑路邊又瞓咗幾條長鋼䌫,唔使問,呢尐綱䌫就係好似我今朝所見,都係一寸一寸咁靠人力拉過嚟呢度,預備作為新橋綱纜之用。再向前行,就係過河之處,係一條傳統河面石橋,河牀亂七八糟塞滿巨型大石,河水繞住大石罅隙竄進奔流。咁樣嘅傳統橋好受自然限制,初春溶雪大水,又或者山泥傾瀉,對渡河人可以產生極大危險。再唔講要過呢座山,就要先行到落河谷,過河後又撐返上山,行都行死嚟。山腰嘅吊橋起好後,就做造福行人喇。址大纜呢位人兄,加油咯。

由石橋過河後行返上半山,就喺山腰山徑一路行。穿過疊疊山巒,回望Khumbu 河谷之南,坐落高原嘅 Tengboche 佛寺起初依然雄偉。行得幾行,高原地勢依然清晰可見,喜馬拉雅第一佛寺雖然亦已經變得細小,但佛氣縈繞,莊嚴不減。雪巴人喺喜馬拉雅山,世世代代,上上落落,跌跌宕宕,幸有佛光高照,心靈得到安慰,人生之路就好行得多喇。

我呢個外邦人,都借佛光,順順利利行到 Pangboche 3930m  —— 今日食晏之地。睇嚟,包尾嗰兩件都有排至到,我就喺客棧外露天地堂揾張枱坐低,剝咗對行山 boots,大剌剌攤喺長櫈,曬一個 三千九日光浴。

Pangboche 係山路邊其中一個典型嘅雪巴人村莊,屋舍都起喺山路兩旁,多數都係前鋪後居,賣尐行山物品、小禮物、汽水零食等,客棧都一定連食肆,幫行者解決食宿問題。

高山太陽曬得好舒服,因爲不斷有雪山吹嚟嘅涼風,點曬都唔覺㷫,再加上高山紫外光特別勁,咁就好容易灼傷,呢度尐細路,個個都面珠 Dunn 紅紅,好似好 cutie 咁,其實係灼傷爆拆。我嘅一對朱唇都曬傷咗,差尐變咗孖潤腸,要勁搽萬秀雷敦,至臨時壓得住下。

曬曬下,隔籬枱嚟咗件黃口黃面嘅行山友,我當然唔會好似啊狼英咁,見到黃口黃面,就叫人唔理揸乜䕶照,都要認做「中囯人」咁顛喇。原來佢嚟自高棉,而家喺 UN 駐尼泊爾做難民事務,趁住放假,就嚟行下山。同一陽光下,我又向佢八卦下尼泊爾政局,又問下由藏區逃亡過嚟尼泊爾嘅難民狀況。萍水相逢,講呢尐都唔會太入肉,不過都係長知識嘅。

太陽底下,邊有新事,如常,粒幾鐘後,美國佬卒之撐到嚟,又係上氣唔接下氣個樣,領隊哼住雪巴山歌喺後面施施然跟住。我哋一見兩件出現,就走入餐聽點餐,拿拿冧,食完又趕路喇。

今日目的地係 Dingboche 四千四,無論行高山徑抑或低山徑,都會經過呢度。

Dingboche 鎮好特別,成條村就喺向東山坡腳下嘅一幅大平地,Khumbu 河就喺村嘅東邊流過,好明顯成條村就喺河谷地帶。河谷,最多就係鵝膥石。喺山腰行落山入村前,由較高處望落 Dingboche 鎮,成個鎮就好似一個石頭城。路係石砌,屋係石砌,最得意係每笪屋地,都用石頭氹氹匝砌成石牆。遠睇,成個村鎮就係由一個一個石砌嘅方陣組成。就我所見, 呢一區,Dingboche 係最有持色嘅村鎮。再者,呢度係進入好多座大山嘅必經之地,行山登山者又多尐,客棧又多尐,屋又多尐,人口又多尐,條村又大尐。

入村時,行入屋與屋嘅石巷中,有時石牆高過人,就好似走咗入迷宮。村嘅東面,抬頭一睇,就係頂頂大名嘅 Ama Dablam 6856m,原來,我哋就喺佢山腳。Ama Dablam 係其中一個非常熱門多人爬嘅雪山,佢嘅 Base Camp 就喺附近唔遠,所以要爬 Ama Dablam 嘅人,亦都會先嚟 Dingboche ,據說,旺季時,每日有成千人喺呢度過夜!你話,係幾大嘅一盤生意!

今晚,我哋就喺牦牛客棧 Yak Hotel 借宿一宵,客棧就喺村嘅中間。我入村後,就四圍𥄫,對比五年前景象。估唔到,牦牛客棧就喺五年前我住過嘅客棧對面,五年前嗰間室外沖涼房,而家仲喺度。原來兩間打對面客棧,寶號唔同,其實係同一老闆,佢哋會先住滿牦牛,就住對面。而家牦牛呢邊都係得三、幾個客,嗰邊就丟空喇。我八卦走過去對面睇,入返餐堂,回憶嘞 ⋯⋯ ,五年前我坐喺呢度,一針一針補返個背囊,當時情景,如在眼前。想當年過後,坐返過牦牛。

一般嚟講,每行到新客棧,porters 應該已經先到,佢哋一早幫客人攪掂房間,分好晒房,並且將行李放好。客人行到後,就安排坐喺餐堂休息,飲杯茶啡,派鎖匙,客人就可以返房整頓。而我亦要等行李入返房,我至去得沖涼。

記得五年前喺對面沖涼,係買一桶熱水,然後倒喺出面浴室頂個水桶度,水桶有膠喉引入浴室,連接開関及花酒頭,就冲得涼嘞。當時一桶水係賣一蚊美金。今日牦牛呢度,又係室外浴室,不過已經有石油汽爐,又不過客棧太子爺話唔用得,只有 bucket bath,即係賣一桶熱水過你,再加個売,你自己搞掂。幾錢?已經升價至 500 盧比,即係五蚊美金。殺你!趁住太陽照住,即刻沖個四千四嘅靚涼。

夏天,日照時間好長,五點幾,太陽仲係暖笠笠。唔好嘥,冲涼後坐喺屋前地堂灑太陽,非常享受,不過曬緊太陽時,已經換咗羽絨褸、羽絨褲,其實都好涼下。太陽未落晒山,氣溫已經驟降,再唔可以坐喺室外,餐堂中間火爐亦已經開始點着,迎接震驣驣嘅夜晚。

火爐旁邊有鐵桶放燃料,喺Tengboche ,仲係三千幾,燃料桶放嘅係柴枝。呢度四千幾,周圍好難搵到樹,燃料桶放嘅係一餅餅乾咗嘅牦牛糞,牛屎基本上係乾草,好好燒,又唔臭,夠晒環保。火爐頂有兩個圓窿,順便放水煲喺上面煲滾水,山上所有物質都有價,我哋買一杯滾水都要幾十個盧比,咁樣一㷛滾水,都唔少錢㗎。爐火開咗後,餐堂嘅人就會將櫈搬埋去圍爐取暖,順便大發議論,噏得就噏喇。旺季時,成個餐堂坐滿人,非常熱鬧。尐人食完晚餐都晤會返房,因為餐堂係唯一有發熱物體嘅地方,一直到午夜左右,爐火熄滅,亦係返房瓹入睡袋瞓覺嘅時候。

不過,今日餐堂就只得五個客,圍爐嘅都係領隊、副領,我唔係圍爐取暖嘅人,食完飯冇耐,就返房大覺索喇。又係話時話,嚟行山前,我好擔心我帶嚟嘅脂肪唔夠,瞓覺會好凍,點知暖到都唔知幾舒服,乜嘢虧佬褲,買咗嚟都冇用過。虧?虧你個頭,都唔知幾 fit

再噏過

嚤囉



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