2017.05.21 Dingboche 4410m to Lobuche 4900m
記得上次入山,有兩個休整日,一個喺過咗三千嘅 Namche ,另一個就係呢度,過咗四千嘅 Dingboche ,噚日太子爺已經問係唔係住兩日,睇返行程,原來冇休整,即係今朝即刻走人。係咪我三條友仔好 fit ,唔使點休整呢?
如常,早起身,食完早餐執好嘢仲有大把時間,孭埋 daypack 坐喺屋外同老闆一家傾偈。講起五年前嚟過,感覺人生聚散,都係緣份一場。五年前,太子爺只係十一歲細路,而家二八年華(十六),已經坐鎭櫃面,可以獨當一面打理客棧日常事務,英文仲 lark lark 聲,果真英雄出少年。
我哎唷都教過幾年書,有機會都會問一問細路讀書嘅情況。尼泊爾山區呢處,居民接受一般教育已經唔係問題,當然雪巴村落,住得好分散,學生每日用半粒鐘一粒鐘行返學校,對擁有雪巴人血統嘅細路,簡直就只係一件餅( only a piece of cake),呢個就係我哋每朝行山,路上睇到嘅情形。不過,社會上階級分野,亦喺由細路仔開始。尼泊爾學校大致分成兩大系統:公校、私校。公校教育,只收象徵式費用,等大家都讀得起書。作為全民普及教育,現代尼泊爾,相信已經唔係大問題。不過,負擔得起嘅,都會送仔女入私校,嗰度用英文授課,學費就梗係唔係一般人可以負擔。錢作怪,理所當然,學校設施、師資等都比公校高幾皮。即係話,唔同嘅學校,就反映咗學生嚟自唔同階層,階級分野就成為咗好難逾越嘅鴻溝,呢一點,而家嘅香港人就最明白喇。
唔好意思,又要話當年。我哋有幸,成長於香港黃金歲月,社會好多上游機會,造就不少好似雪糕大狀嘅故事,醜小鴨變天鵝,並唔係童話故事。而家,喺新統治階層嘅塑造下,大學講師都要住劏房,上游?開玩笑。真係捽木感恩,投胎,真係要講時機。
眼前呢位十六歲太子爺,打理緊家族生意,成日見老闆喺褲袋攞大疊銀紙作日常生意找數之用。呢位雪巴公子,佢雖然有雪巴血統,睇嚟皮光肉滑,仲係咪好行得,我有好大疑問。又睇返今次我哋兩個 Porters ,Sapta 同埋Hakim ,佢哋絶對擔得抬得又行得,但係英文溝通又真係唔係幾得,所以,暫時,只係挑伕嘅材料,咁係運數係乜嘢?要打破困局,佢哋必先學好英文,再考牌做行山領隊。好似我哋今次嘅領隊 Bimel,佢都係由 porter 做起,而家做咗廿年領隊,間唔中,仲會show 下佢去泰國旅行嘅相。佢行過嘅路,正正係一眾 porter 將要跟隨嘅路徑。雖然當下,環境係艱辛,如果眼前目標清晰,路徑並唔係不可逾越嘅話,人就活得更有希望喇。
同老闆一家噏完一輪,亦係起程時間。雖然今次只住一晚,其實三日後又會返嚟。點解?走出客棧前石路,抬頭一望,正正前方嘅雪頂高山,就係 6189 Island Peak,村前流過嘅河水,亦係由 Island Peak 山下冰川流出。我哋一行完額峰大本營,就會返返呢度,再北上迎接今次戱肉 —— 人生第一次爬雪山!
上午嘅路非常簡單,就係行上 Dingboche 村嘅西坡,Ama Dablam 已經變咗喺哋背後,而且會越行越遠,跟住就係繼續沿 Khumbu 河谷直上。我哋左手面就係一條由 Khumbu 河谷流出嘅河。河水喺嶙峋嘅雪頂高山腳下流過,上面山谷都係冰川、冰瀑布。右手邊,全部係包括額菲爾士峰嘅著名大山,周圍風景,靚到令人窒息。
呢度係一個好大好長嘅谷地,周圍都係雪山、冰川,經常吹往好凍嘅大風,記得上次行到呢度,我着住羽絨褸,所有相機都凍到唔郁!今日都凍,好彩出猛太陽,風又唔太大,我著往 Tee 加件行山恤都搞得掂。
山谷地帶,雖然唔近河邊,都係到處石膥,大大細細,成個山谷都係。行山者休息時冇乜好做,就用石頭喺地上砌大字。行過一笪平地,見到一行砌字:I 💛U KIM。啱嘞,我將M字變成N,就係我個名喇,即刻叫 Septa 幫我影相,真開心。
山谷盡頭,就係今日午餐地點 Thukla 4620m,所有人都會喺呢度小休,唔單止因為午餐,仲因為呢度係著名大斜坡嘅山腳,大家係度歇一歇,上足電,至起程。今日咁好太陽,我一支公坐咗出露天,享受一個充滿陽光嘅午餐。
由斜坡底上到斜坡頂,只係一公里路程,坡頂係 Thukla Pass 4830m,呢一公里上升咗兩百米,其實都好鬼斜,而且係長命斜,斜坡佈滿大石細石,好多時要繞過人咁高嘅大石,有時仲要用埋手爬過亂石堆,石頭,增加咗上坡嘅難度。再者,唔好忘記,而家已經喺海拔四千六至四千八,空氣含氧量只得平地一半,唔夠氧,又去邊度產生能量!呢個長命斜,真係唔少嘢。我話過,我視斜坡為考驗,最鍾意一條氣上晒,一路唞大氣一路唱歌係我本色。上上上,一口氣, 4830m ,搞掂!
斜坡頂,其實好有特色。呢度一定坐滿人,行完大斜路,挑伕又好,行山友又好,個個都一身鬆晒,即刻掟低背脊尐嘢,搵嚿石坐低,唞返啖氣。跟住就望返落斜坡,睇住上緊嚟嘅人。唔係黑心,原來睇人喘晒氣上斜坡,其實都幾得意。有時拍下手掌叫人加油,又增加行山氣氛,呢尐係全世界斜路頂嘅普遍特色。記得我行印加古道,亦試過係咁。
斜坡頂,Thukla Pass 係一幅幾大嘅平地,唔知邊個、幾時開始,呢度擺放咗魂斷額菲爾士峰登山者嘅紀念碑。自從 1953年5月29日,紐西蘭爬家Edmund Hillary 同埋尼泊爾雪巴嚮導 Tenzing Norgay 首次登頂後,額峰就吸引咗好多探險家,但係同時,六十幾年嚟,返唔到屋企嘅登山者亦不知凡幾。有心人就喺呢度,用喜馬拉雅石頭,砌成大大小小,好多座紀念碑,以彰其志,以慰亡靈。善哉善哉。上到嚟,抖大氣之餘,行個匝緬懷「先行者」 —— 行先一步之人謂也,亦係附加節目之一。
斜坡頂,仲有一個最大嘅特色,呢度東面,就係頂頂大名 Khumbu 冰川嘅末端冰堤 Terminal moraine ,即係話,而家正式踏上 Khumbu 冰川嘅範圍。過咗斜坡頂,繞住山路上,其實就已經踩咗上冰川嘅側堤 lateral moraine ,當上得夠高時,右手邊下面「山谷」處,睇嚟好似一般泥地,其實已經係冰川面嘅砂石,有時冰川有裂縫,黑色砂石面就會露出透藍光嘅冰,由裂縫睇落去,深不可測,十分恐佈。
斜坡頂,哈,呢度又真係幾平,最啱 ⋯⋯ 打筋斛,一二三,咁咪三個側手翻囉。
今日過夜嘅地方係 Lobuche 4930m,呢處係我好有印象嘅地方。首先,五年前,住同一間客棧,當日到埗冇耐就落起雪嚟,係嗰次行山,第一次見落雪。今日又係咁啱,坐落冇耐,就飄起雪嚟,不過感覺就冇上次咁凍。再者,四千九,呢度締造咗我人生嘅一個紀錄,就係我嘅最高海拔冲涼紀錄,今次,行李到咗後,即刻再次冲涼,但係只係平咗紀錄。真可惜,冲涼紀錄過唔到五千!
就喺 Khumbu 冰川,瞓一個凍鐵鐵嘅覺。
再噏過,
嚤囉
No comments:
Post a Comment