Friday, 30 June 2017

2017.05.23 Gorak Shep 5270m , Kala Patthar 5545, back to Dingboche 4410m

2017.05.23 Gorak Shep 5270m Kala Patthar 5545 back to Dingboche 4410m

早睡早起,係我習慣,今朝仲要再早尐,四點零起身,五點就落到餐堂,領隊 Bimel 都好準時,其他兩件,噚晚已經話咗唔會早起。唔使等人,就即刻出發—— Kala Patthar 5545

出咗客棧打橫行過小平原,就係 Kala Patthar 山腳,上山小路有清晰路牌。Kala Patthar,尼泊爾説話,就係黑石頭咁解。名副其實,遠睇,尤其係山頂,真係佈滿晒大大細細黑色石頭。佢係一個圓形小山崗,零零舍舍擺咗喺 Gorakshep 平原之上,個外形簡單到,喺山腳已經望到山頂,成個山就係砂同埋石,中問冇遮冇擋,山坡上所有物體都一目了然,永遠唔會蕩失路。

行上山頂,其實就係向西行,我就背靠東面額菲爾士峰等幾座星級高峰。噚日講過, EBC 睇唔到額峰,今日上嚟,其中一個節目,就係要睇多尐額峰。不過,要晨咁早起身,當然有另外一個理由,就係要睇「日出」。喺平地,日出於地平綫或者海平綫嘅情況,因為太陽一出就睇到晒,所以睇到嘅太陽,就好似雞蛋黃火紅色嗰種狀態。呢度周圍畀高山環抱,太陽畀七、八千米高山遮住,佢要昇到好高至睇得到。我哋由山腳行到山腰,差唔多六點幾,光燦燦嘅太陽就喺正額菲爾士峰右側出現,成個大地即刻光燦燦起嚟,燦爛朝陽照住我背脊,畀我登上 5545 嘅動力。

最初係碎石砂路,愈上得高,石頭愈大嚿,好多時要手腳並用爬過高過人嘅大石。雖然由山腳行上山頂,只係唔夠 2 Km 路程,但係已經上升咗兩百米,其實都幾斜,更加唔好忘記,而家係行緊五千五,唔單止腳骨力,心肺耐力都受緊考驗。又咁講,今次我少咗脂肪,放低負擔,果然行得更加輕鬆,我真係覺得我 Fit 過五年前喎。

山頂由好多嚿大石組成,好似其他山區地標一樣,Kala Patthar 山頂都掛滿一串串佛教經幡,一睇就知目的地已達。上到嚟,我梗要爬上石頭上,登頂吖嘛,梗係有咁高上咁高喇。Heystop it . Don't be silly!有雪巴嚮導,大聲呼喝!哦,唔係喝緊我。原來有件鬼仔唔顧危險,喺嚿山頂石行到好邊沿。須知道山頂呢嚿石,除咗向東山坡呢邊係安全外,其他三邊都係懸崖,跣一跣腳就係咁先喇,雪巴嚮導喝得啱。

靜靜坐喺大石上,360 度睇住 Khumbu 河谷。正前方(東)就係額峰,此時嘅額峰,仍然有一大截畀前面 Khumbutse 山峰遮住,不過,企高咗二、三百米去欣賞額峰真係雄偉好多。幾條 Khumbutse 山谷冰瀑布,佢哋係 Khumbu 冰川之源,而家就掛喺眼前。冰瀑布下冇幾遠,一粒粒黃色小點散佈喺冰川面上,嗰度就係 EBC 大本營,每個小點就係一個營。額峰登山者喺營裏面,等候雪巴嚮導審視天氣狀況後,一聲令下,就起程展開登頂之旅。

腳下 Khumbu 冰川由 Khumbutse 山腳起,一直伸延至 Dingboche 。南端 terminal moraine 同兩側 lateral moraine 將冰川圍住,冰川好直,好似一個長 lai lai 嘅方匝,就係因為企到咁高,成條 Khumbu 冰川,由頭到尾,就一目了然嘞。喺呢度影一張相,就係好好嘅冰川地理教材。

山頂石頭唔可以坐好多人,石下仲有人等緊上嚟。如人生,雖然咁靚風景,都有走頭之時,幾唔願都好,邊到你戀棧!趁仲企得喺度,影多幾張相,添尐記憶,就開開心心咁落山喇。

返到客棧,收拾好行李,就落餐堂食早餐。

噚晚唔記得講,呢間 Gorak Shep 客棧,有一個奇特之處。大家知山上客棧一定缺電,就算义電都鬼咁貴,點可能有好嘥電嘅電器用品?其實入山之後,美國佬同印度佬一路都話夜晚瞓覺唔夠暖,噚晚食飯後,美國佬居然話要電氈!我冇講乜嘢,個心差尐笑出嚟。好彩我反應慢咗兩拍,原來真係有電氈供應!客棧仲即刻幫我哋搬去有電氈嘅房。我入房一睇,嘩,今次發達喇,房裏面居然有電掣,我第一時間掹咗電氈挿蘇。點解?咁即係唔使錢义電囉。電氈,我根本唔需要,我個零下三十睡袋,有時仲暖到出汗。電掣,梗係用嚟义電喇。入山後,所有電都係嚟自太陽能板,視乎電器大細。每次义電,大約要三蚊至八蚊美金一件!房裏面有挿蘇頭,我第一次見,而且仲係喺五千二嘅 Gorakshep ,犀利!

我落嚟食早餐,見到呢兩件大哥,好似唔係好順氣,原來佢哋話電氈唔夠暖,仲問我張電氈如何。知道我掹咗電氈用嚟义電,吹到佢哋「啤」一聲。我同領隊 Bimel 細聲講,睡袋咁暖,使鬼用電氈咩,呢個投訴,最後都不了了之喇。

雖然我今次毋須用電氈,不過就見證時代進步,以後行EBC 應該愈嚟愈容易,即係愈多人可以行,又即係呢度嘅自然環境愈受衝擊 ⋯⋯。不過,咁樣,似乎係大勢所趨,環保與搵食,永遠係一對好難平衡嘅矛盾。

行程上,去咗 EBC 之後,晨早行上 Kala Patthar ,好似只係附加節目,其實我覺得 Kala Patthar  峰頂比額峰營更有旅遊價值。首先,佢高出二百幾米,而且係上山斜坡,體能上,就係較大嘅挑戰。其次,額峰營係喺凹入山谷冰川面,周圍高山環抱,咁當然係一種氣勢,但亦因此限制咗視野;而 Kala Patthar 係五千五高山,頂峰 360度視界,企喺嗰度,絶對係令人窒息個隻感覺。

但係不少人喺行完 EBC 後,寧願瞓覺都唔上 Kala Patthar 。最佳嘅解釋就係:額峰個朶,世界知名,無人不曉。去過額峰大本營,就係人生歷程上一個 CV 喇。因此,世人就花好多時間、克服種種困難嚟一親芳澤。呢個完全正常,因為我都係其中一員。但係 Kala Patthar ,連個名都咁縞口,有幾多人知有此山存在,去過又如何?唉!名氣真係咁緊要?

上次六個人嘅行山小組,只有兩人登頂。今次三人小組,只有一人登頂。結論:根據統計,行EBC 團,只有三分一人,會登上 Kala Patthar 頂峰。

我用三粒鐘行完山返嚟,兩件大哥至起身冇耐,仲可以一齊食個早餐至出發!早起身,時間真係見使好多。

今日路綫非常簡單,就係沿舊路一直行返 Dingboche ,中途經過 Lobuche ,停一停,等埋一齊食中午飯,之後一條氣行返 Dingboche 過夜。

呢段路,已經第四次行,沿河谷,四圍都係高山、冰川,大路一條,點會行錯路,何須等任何人,一個人開足 turbo,行得好暢快。

如常,到達 Lobuche 就搵笪地方曬太陽,因為冇番半粒一粒鐘,包尾嘅美國佬都唔會浮頭。坐喺客棧外面石砌嘅矮牆頂,曬個四千九高山太陽,享受得很。咦,側邊呢隻黑狗,又係趴喺度同我享受一樣嘅陽光,睇佢眯起雙眼,個樣又真係好歎。呵呵,可能我個樣都同佢差唔多。尼泊爾山區係佛國,眾生果真平等!我又加深體會喇。

等埋美國佬,食埋午餐,再 hea 一陣,其實已經休息咗兩粒鐘,乜都夠晒皮喇,繼續起程。由今早Gorakshep 行去 Dingboche ,總共只係十四公里,而且係一路落緊成千米,輕鬆到不得了,下午呢段路,我愈行愈快,經常游目四顧,咁大個山,好多時,完全見唔到人,就只有我一條冷,喺個咁大嘅空間行緊路,嗰種感覺都好得意。

好似忍者小靈精,「又越過高山,又越過谷」,一路行一路唱歌係我習慣,行得兩行,見到 porters Sapta Hokim 坐喺石頭休息,我即刻大叫「Jum jum」,係尼泊爾話,「起程」咁解。當然係講笑,叫佢哋唔好休息。佢哋每人孭住廿幾 K 嘢,笑笑口望住我,梗係啋你都儍,我一個人孭住嗰 5 K,邊使唞咁多,梗係繼續行。呵呵,我行得快過 Porters 喎。

十四公里路行得好舒暢,鬼咁早就到達 Dingboche ,呢度老友鬼鬼,熟晒架埗,自己即刻走上餐堂,飲杯檸茶,等埋兩位 Porters 帶埋行李埋棧,又係趁有好太陽,安排熱水冲涼,跟住食飯、 hea 噏、瞓覺 ⋯⋯ ,咁又一日喇。

咪住,由而家起,最好休息多尐,因為第二味主菜,即刻出籠,而且係勁揪嘢嚟。瞓喇,聽日,

再㬛過

嚤囉仔






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