2017.05.27 Chhukhung back to Namche Bazaar
成日有人問我,五年前咪去過額峰營囉,點解又要去多次?咁就要回帶睇返轉頭,舊年(2016二月)做手術前,我個外科醫生預言我手術後可以完全恢復體力,佢仲話我去多次 EBC 都冇問題。既然佢咁講,我又不妨一試,以檢視下自己嘅體力復元成點。行程再加多一個勁揪主菜,順便創造多一個記錄。預咗可能會失敗,所以毫無壓力。結果證實,體力更勝從前。史密夫醫生,你係得嘅。
兩個主菜:EBC 同埋 Island Peak ,已經享用完畢。而家剰低嘅任務,就係安全快速咁出返加德満都。
五月嘅喜馬拉雅,好早天就光,雖然噚日好攰,六點鐘就掰大眼嘅習慣真係改唔到。一覺醒來,漫天大雪,原來噚晚一路落雪冇停過。行出客房,腳踏住地面積雪走入餐堂,一路食奄列早餐,一路同領隊、 porters 打牙較。
唔止噚晚,天氣預報話今日都唔會好天,額峰營 EBC 都排晒大隊等直升機,睇個樣,美國佬佢兩位大哥,今日都唔使旨意離得開 Island Peak Base Camp 嘞。我愈嚟愈欣賞噚日我嘅英明徹退決定!
領隊 Bimel 叫我今日停 Dingboche ,我就堅持要去到 Namche,佢當然順晒我意,因為兩日行程,一日行晒,咁樣就同公司慳返一日住宿錢,porters 又可以早日收工,大家 happy,何樂而不為呢,又。
應我要求,外面仍然落緊雪,我、Sapta、Hokim 一行三人,凖時八點起程。雖然雪勢稍減,我都唔敢造次,出動羽絨背心外加雪褸,仲著埋雪褲,斷估幾大雪都冇有怕嘞。兩個𡃁仔加一個有過度活躍毛病嘅超齢頑童,一路笑騎騎、跳扎扎咁離開 Chhukhung 客棧。
回程係全程落山路,除咗路程長短因素外,根本毫無難度可言,行得十分輕鬆。早段行喺 Imja 河谷時,四周濛瀧一片,仍然落緊茸茸飄雪。行近 Dingboche 轉入 Khumbu 河谷時,天氣逐漸晴朗,冇風冇雪,仲愈行愈熱,我呢身裝束,已經不合時宜。叫停 Hokim ,叫佢放低我尐行李,喜馬拉雅就係我嘅大更衣室,除低雪裝,換上輕便行山裝束,既然通山換衫咁過癮,即刻叫 Hokim 幫我影多幾張野外換衫相,以留鬼馬記錄。
雖然愈行愈暖,仍然一路落住微雨,回頭向北望入山,濛瀧天地繼續畀雲霧掩蓋。一路行出嚟都見唔到直升機蹤影,睇嚟,困喺兩個大本營嘅人,今日都唔使旨意出得到嚟,美國佬佢兩位大哥,又要瞓多一晚帳幕喇。我愈諗愈開心,行行吓仲笑咗出嚟,唔係幸災樂禍,而係再三證明我果斷決定徹出 Base Camp 係幾咁英明,哈哈哈。
行山野路,我一個人同埋兩個 porters 行,真係好有古時書生同書僮趕路 feel ⋯⋯ 。正沈吟間,喺湮雨濛朧中,唔知幾時,忽然灑一陣雨,前面有座破廟,咦,裏面有冇小倩 ⋯⋯ !
我呢個書生行動迅速,兩個書僮都唔敢迨慢,以我嘅體能嚟講,咁嘅速度,係全速前進模式。平時,行山團拖住大棚人,好難行得快,所以 porters 孭住客人行李,早早離開大隊趕路,飛快去到當晚投宿客棧,一來,可以預早幫客人行李入晒房。而最重要嘅,就係早到者先至揀到靚房,客人住得好尐,貼士都畀多尐喇,所以行山公司有 fit 馬 porters,當然係重要資產。今日,我呢兩件書僮梗係 fit 馬,不過我亦步亦趨,一尐都唔輸蝕。書僮行得快,當然同佢哋雪巴人體能有關,另一個重要因素,就係佢哋識得行捷徑,嗰尐捷徑可能係特別斜,又可能有一尐危險性,尐路唔係咁啱一般人行。不過今日,我叫兩位書僮照行 porter's track ,我照跟可也。今次,我可以行尐特別嘅路,咁又過癮好多喎。
快速落山,就明顯咁睇到山區垂直高度嘅變化。由冰川、冰湖,至碎石高頂;由寸草不生嘅大石山谷,行到四千以下,開始有草地,矮樹。而雪山融化嘅水,隨住高度下降,由淙淙小溪亦匯集成為滚滾江河。再次睇雪巴人嘅屋,亦明顯咁睇到高度變化。喺高地,屋前都有一幅用牦牛糞堆成嘅牆,行低過三千幾,山坡生滿兩三米高嘅樹叢,雪巴村民就可以用柴枝作為燃料,咁樣,佢哋屋外都堆滿一排排斬好嘅乾柴枝。
中午左右就過咗 Tengboche monastery 3870m ,呢個小高原係上、下 Khumbu 河谷嘅分界,由呢度落山,山徑兩旁都係茂密樹林。初夏時份,到處都係綠色,充滿生機。想當然,春天百花盛開時,成個山,繁花似錦,一定好好睇。而家入夏,以為「開至荼蘼」,本應「花事了」,誰不知有一種樹,堅持開花,開到今時今日。本來成個 SoloKhumbu (下段)都係綠色,只要有一叢雜色嘅花,都會好搶眼。而家呢種樹,又唔係話漫山遍野咁生,而係東又一叢,西又一叢,每一棵樹嘅花都生得非常茂密。花嘅顏色都好趣緻,偶然喺高山四千幾米都見到,花嘅顏色就粉紅偏白,愈落得低,花就愈紅。如果成個山都紅卜卜,咁就梗係震憾喇,不過原來萬綠叢中點點紅,又別有一番味道。乜嘢樹咁巴閉呢又?好彩有書僮跟住,即刻問個因由。
書僮 Sapta 話,呢尐叫 Rhododendron ,佢好特別,因為花期開到初夏,成個喜馬拉雅 Khumbu 山區,就只得佢開得咁茂盛,尼泊爾人就揀咗佢做國花。即刻谷哥 Rhododendron 係乜東東。哦!原來就係杜鵑,係野杜鵑。呵,杜鵑花!佢令我諗返起上世紀六十年代尾開始,杜鵑時節,港督府每年都開放畀公眾賞花。詩云:「往年今日督轅中,人面杜鵑相映紅,人面已回吉利去,杜鵑尚能笑春風?」能不感慨哉。
行山團提供早午晚餐,行到接近中午,為咗趕時間,我決定中午呢餐,我自費,只喺吊橋前客棧,一齊食個簡單小食,咁就可以早尐去到 Namche ,到埗先再用公司錢食餐好嘅。兩位書僮都舉辦腳贊成。
怱怱食過咖啡三文治就起行,冇耐,眼前湮雨濛濛,分唔清係鏡片嘅霞氣,抑或山間嘅薄霧;面上濕立立,糊成一片,真係唔知是雨是汗。雨,愈落愈密,好彩唔係傾盆嗰隻,我件薄薄防水風褸,都搞得掂。過咗下晝三點,在雨中,到達 Namche。
今日一早由 Chhukhung 開始,用七粒鐘行咗廿四公里半,我好滿意喎。
食過三點幾嘅午餐,即刻出街買嘢。因為五年後,再次完成 EBC trekking ,梗係要買返件额峰營 Tee 裇,以作紀念。而創紀錄,成功登上6189,更加要買尐 Island Peak 相關嘅嘢以茲奬勵喇。
行出客棧,條街仲係光燦燦,不過間間舖頭裏頭都烏燈黑火,原來係停電,我唔詫異,因為停電係尼泊爾嘅常態,舖頭就照常營業。我就戴上頭燈,繼續血拼南齊市集。
我提過, Khumbu 山區係藏傳佛教嘅地區,其實其中居民,不少喺由東土藏區逃避中共,而翻過喜馬拉雅山,再定居尼泊爾嘅「藏民」,南齊市集呢度就有好多佢哋開嘅舖頭。好易認,呢尐舖頭一定供奉達頼喇嘛,不少仲有雪山獅子旗展示喺當眼處。佢哋唔係尼洎爾人,佢哋嘅身份認同,更加絶對唔係 Chinese (華人 or 中國人)而係 Tibetan 圖伯特人。我喺烏燈黑火中,就撞咗入一間圖伯特人開嘅舖頭。
喺頭燈照耀下,我唔止買咗Tee 裇,仲好好彩畀我買到一頂 Island Peak 喼帽,大話夾好彩,此後,有關 Island Peak 嘅紀念品,我行勻南齊、Lukla、加德滿都,再搵唔到多一件,此是後話。唔!爬 Island Peak ,真係冷門嘢。
呵,買買下,居然有返電,圖伯特老闆娘梗係覺得我係貴人,喺燈光火猛中介紹我買高山羊毛 pashmina 披肩,當然係特價喇。既然緣份一場,我亦唔抗拒,買咗喼帽、Tee 裇等紀念品畀自己之餘,亦買咗十幾條披肩作為手信。老闆娘仲送咗一條有雪山獅子 logo 嘅 headband 畀我,大家互講 Tashitala ,就行出舖頭。你都咪話,一出舖頭,又停返電。冇電,即係冇 wifi ,亦整唔到咖啡喇,本來想去8848 咖啡室上網,冇電即係冇晒行喇,惟有疊埋心水返客棧。
冇電,客棧餐堂今晚燭光晚餐,食個鐵板牦牛扒,再同 Sapta 安排好聽日行程後,黑孖孖冇乜好做,落返房瞓覺好過,聽日 ⋯⋯
再噏過
嚤囉仔
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