Tuesday, 1 August 2017

2017.05.27 Chhukhung back to Namche Bazaar

2017.05.27 Chhukhung back to Namche Bazaar 

成日有人問我,五年前咪去過額峰營囉,點解又要去多次?咁就要回帶睇返轉頭,舊年(2016二月)做手術前,我個外科醫生預言我手術後可以完全恢復體力,佢仲話我去多次 EBC 都冇問題。既然佢咁講,我又不妨一試,以檢視下自己嘅體力復元成點。行程再加多一個勁揪主菜,順便創造多一個記錄。預咗可能會失敗,所以毫無壓力。結果證實,體力更勝從前。史密夫醫生,你係得嘅。

兩個主菜:EBC 同埋 Island Peak ,已經享用完畢。而家剰低嘅任務,就係安全快速咁出返加德満都。

五月嘅喜馬拉雅,好早天就光,雖然噚日好攰,六點鐘就掰大眼嘅習慣真係改唔到。一覺醒來,漫天大雪,原來噚晚一路落雪冇停過。行出客房,腳踏住地面積雪走入餐堂,一路食奄列早餐,一路同領隊、 porters 打牙較。

唔止噚晚,天氣預報話今日都唔會好天,額峰營 EBC 都排晒大隊等直升機,睇個樣,美國佬佢兩位大哥,今日都唔使旨意離得開 Island Peak Base Camp 嘞。我愈嚟愈欣賞噚日我嘅英明徹退決定!

領隊 Bimel 叫我今日停 Dingboche ,我就堅持要去到 Namche,佢當然順晒我意,因為兩日行程,一日行晒,咁樣就同公司慳返一日住宿錢,porters 又可以早日收工,大家 happy,何樂而不為呢,又。

應我要求,外面仍然落緊雪,我、SaptaHokim 一行三人,凖時八點起程。雖然雪勢稍減,我都唔敢造次,出動羽絨背心外加雪褸,仲著埋雪褲,斷估幾大雪都冇有怕嘞。兩個𡃁仔加一個有過度活躍毛病嘅超齢頑童,一路笑騎騎、跳扎扎咁離開 Chhukhung  客棧。

回程係全程落山路,除咗路程長短因素外,根本毫無難度可言,行得十分輕鬆。早段行喺 Imja  河谷時,四周濛瀧一片,仍然落緊茸茸飄雪。行近 Dingboche 轉入 Khumbu 河谷時,天氣逐漸晴朗,冇風冇雪,仲愈行愈熱,我呢身裝束,已經不合時宜。叫停 Hokim ,叫佢放低我尐行李,喜馬拉雅就係我嘅大更衣室,除低雪裝,換上輕便行山裝束,既然通山換衫咁過癮,即刻叫 Hokim 幫我影多幾張野外換衫相,以留鬼馬記錄。

雖然愈行愈暖,仍然一路落住微雨,回頭向北望入山,濛瀧天地繼續畀雲霧掩蓋。一路行出嚟都見唔到直升機蹤影,睇嚟,困喺兩個大本營嘅人,今日都唔使旨意出得到嚟,美國佬佢兩位大哥,又要瞓多一晚帳幕喇。我愈諗愈開心,行行吓仲笑咗出嚟,唔係幸災樂禍,而係再三證明我果斷決定徹出 Base Camp 係幾咁英明,哈哈哈。

行山野路,我一個人同埋兩個 porters 行,真係好有古時書生同書僮趕路 feel ⋯⋯ 。正沈吟間,喺湮雨濛朧中,唔知幾時,忽然灑一陣雨,前面有座破廟,咦,裏面有冇小倩 ⋯⋯

我呢個書生行動迅速,兩個書僮都唔敢迨慢,以我嘅體能嚟講,咁嘅速度,係全速前進模式。平時,行山團拖住大棚人,好難行得快,所以 porters 孭住客人行李,早早離開大隊趕路,飛快去到當晚投宿客棧,一來,可以預早幫客人行李入晒房。而最重要嘅,就係早到者先至揀到靚房,客人住得好尐,貼士都畀多尐喇,所以行山公司有 fit porters,當然係重要資產。今日,我呢兩件書僮梗係 fit 馬,不過我亦步亦趨,一尐都唔輸蝕。書僮行得快,當然同佢哋雪巴人體能有關,另一個重要因素,就係佢哋識得行捷徑,嗰尐捷徑可能係特別斜,又可能有一尐危險性,尐路唔係咁啱一般人行。不過今日,我叫兩位書僮照行 porter's track ,我照跟可也。今次,我可以行尐特別嘅路,咁又過癮好多喎。

快速落山,就明顯咁睇到山區垂直高度嘅變化。由冰川、冰湖,至碎石高頂;由寸草不生嘅大石山谷,行到四千以下,開始有草地,矮樹。而雪山融化嘅水,隨住高度下降,由淙淙小溪亦匯集成為滚滾江河。再次睇雪巴人嘅屋,亦明顯咁睇到高度變化。喺高地,屋前都有一幅用牦牛糞堆成嘅牆,行低過三千幾,山坡生滿兩三米高嘅樹叢,雪巴村民就可以用柴枝作為燃料,咁樣,佢哋屋外都堆滿一排排斬好嘅乾柴枝。

中午左右就過咗 Tengboche monastery 3870m ,呢個小高原係上、下 Khumbu 河谷嘅分界,由呢度落山,山徑兩旁都係茂密樹林。初夏時份,到處都係綠色,充滿生機。想當然,春天百花盛開時,成個山,繁花似錦,一定好好睇。而家入夏,以為「開至荼蘼」,本應「花事了」,誰不知有一種樹,堅持開花,開到今時今日。本來成個 SoloKhumbu (下段)都係綠色,只要有一叢雜色嘅花,都會好搶眼。而家呢種樹,又唔係話漫山遍野咁生,而係東又一叢,西又一叢,每一棵樹嘅花都生得非常茂密。花嘅顏色都好趣緻,偶然喺高山四千幾米都見到,花嘅顏色就粉紅偏白,愈落得低,花就愈紅。如果成個山都紅卜卜,咁就梗係震憾喇,不過原來萬綠叢中點點紅,又別有一番味道。乜嘢樹咁巴閉呢又?好彩有書僮跟住,即刻問個因由。

書僮 Sapta 話,呢尐叫 Rhododendron ,佢好特別,因為花期開到初夏,成個喜馬拉雅 Khumbu 山區,就只得佢開得咁茂盛,尼泊爾人就揀咗佢做國花。即刻谷哥 Rhododendron 係乜東東。哦!原來就係杜鵑,係野杜鵑。呵,杜鵑花!佢令我諗返起上世紀六十年代尾開始,杜鵑時節,港督府每年都開放畀公眾賞花。詩云:「往年今日督轅中,人面杜鵑相映紅,人面已回吉利去,杜鵑尚能笑春風?」能不感慨哉。

行山團提供早午晚餐,行到接近中午,為咗趕時間,我決定中午呢餐,我自費,只喺吊橋前客棧,一齊食個簡單小食,咁就可以早尐去到 Namche ,到埗先再用公司錢食餐好嘅。兩位書僮都舉辦腳贊成。

怱怱食過咖啡三文治就起行,冇耐,眼前湮雨濛濛,分唔清係鏡片嘅霞氣,抑或山間嘅薄霧;面上濕立立,糊成一片,真係唔知是雨是汗。雨,愈落愈密,好彩唔係傾盆嗰隻,我件薄薄防水風褸,都搞得掂。過咗下晝三點,在雨中,到達 Namche

今日一早由 Chhukhung 開始,用七粒鐘行咗廿四公里半,我好滿意喎。

食過三點幾嘅午餐,即刻出街買嘢。因為五年後,再次完成 EBC trekking ,梗係要買返件额峰營 Tee 裇,以作紀念。而創紀錄,成功登上6189,更加要買尐 Island Peak 相關嘅嘢以茲奬勵喇。

行出客棧,條街仲係光燦燦,不過間間舖頭裏頭都烏燈黑火,原來係停電,我唔詫異,因為停電係尼泊爾嘅常態,舖頭就照常營業。我就戴上頭燈,繼續血拼南齊市集。

我提過, Khumbu 山區係藏傳佛教嘅地區,其實其中居民,不少喺由東土藏區逃避中共,而翻過喜馬拉雅山,再定居尼泊爾嘅「藏民」,南齊市集呢度就有好多佢哋開嘅舖頭。好易認,呢尐舖頭一定供奉達頼喇嘛,不少仲有雪山獅子旗展示喺當眼處。佢哋唔係尼洎爾人,佢哋嘅身份認同,更加絶對唔係 Chinese (華人 or 中國人)而係 Tibetan 圖伯特人。我喺烏燈黑火中,就撞咗入一間圖伯特人開嘅舖頭。

喺頭燈照耀下,我唔止買咗Tee 裇,仲好好彩畀我買到一頂 Island Peak 喼帽,大話夾好彩,此後,有關 Island Peak 嘅紀念品,我行勻南齊、Lukla、加德滿都,再搵唔到多一件,此是後話。唔!爬 Island Peak ,真係冷門嘢。

呵,買買下,居然有返電,圖伯特老闆娘梗係覺得我係貴人,喺燈光火猛中介紹我買高山羊毛 pashmina 披肩,當然係特價喇。既然緣份一場,我亦唔抗拒,買咗喼帽、Tee 裇等紀念品畀自己之餘,亦買咗十幾條披肩作為手信。老闆娘仲送咗一條有雪山獅子 logo headband 畀我,大家互講 Tashitala  ,就行出舖頭。你都咪話,一出舖頭,又停返電。冇電,即係冇 wifi ,亦整唔到咖啡喇,本來想去8848 咖啡室上網,冇電即係冇晒行喇,惟有疊埋心水返客棧。

冇電,客棧餐堂今晚燭光晚餐,食個鐵板牦牛扒,再同 Sapta 安排好聽日行程後,黑孖孖冇乜好做,落返房瞓覺好過,聽日 ⋯⋯

再噏過

嚤囉仔






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