Sunday, 16 July 2017

2017.05.26 Island Peak Base Camp 4970 to Island Peak 6189 back Base Camp back Chhukhung

2017.05.26 Island Peak Base Camp 4970 to Island Peak 6189 back Base Camp back Chhukhung 

今日絶對係大大鑊嘅行程,最慘係噚日下午黃昏完全瞓唔入眼,即係話,連埋今日活動,兩日計埋,總共有連續 40 個鐘不停四圍䠮,咁梗係唔少嘢喇。今日將會發生好多事,都係我嘅人生第一次,呢一日,當然係我人生重要嘅一頁,

零時十五分,換晒行山裝備,戴埋夜行頭燈,走出帳幕。此時,四野黑孖孖,下午大風吹到頭都甩嘅山谷,入夜後,原來一粒風都冇,天氣非常穩定。而家就明白,點解要揀半夜三更出發嘞。氣溫係低,但因為冇風,第一次著住行山公司提供嘅羽絨 summit 大褸,已經夠晒暖,非常舒服。

食過廚師預備嘅簡單早餐,入好飲用水,檢查所有裝備,就集合出發。今次行程分成兩段:行山 trekking 、爬雪山 snow mountaineering 。即係話,裝備都應該有兩套,當行山嘅時候,背囊亦應該袋住爬山裝備。咁就真係麻煩嘞,一來,我哋個背囊又細,塞唔落咁多嘢;二來,我哋咁鬼弱雞,孭住幾公斤 daypack ,都唔係大問題,如果孭埋咁多重嘢,又唔知掂唔掂噃?下過,攀山領隊一定會有方法令人客滿意嘅,橫掂廚師冇乜嘢做,今日佢變身 porter,一個大袋,孭晒我哋三件友仔嘅爬雪山用具,隨隊出發。

凌晨一點,正式起程。起程亦有隊型,今次,成日包尾嘅美國佬排咗頭位,我就做咗包尾大番。好明顯,因為成隊人嘅行速要統一,要一齊行,所以就以最慢嗰個為依歸嘞。我哋首先沿住冰川側堤邊,行上緩緩上坡山路。四圍黑孖孖,頭燈只照往自己腳前幾米地方,淨係識跟住前面行,完全唔知周圍乜嘢環境。雖然係佈滿大大細細嘅石頭,條路都唔算難行,咁樣嘅路,行咗半粒鐘左右。

忽然嚟個左轉,跟住,就係無止境嘅上山路,仲係鬼咁斜嗰隻。山坡到處都係人咁高嘅大石,而條路就鋪滿一頁頁嘅扁平碎石,我哋上緊嘅係一個佈滿頁岩嘅山。N 咁多年前,喜馬拉雅呢度係汪洋大海,往生動物連同砂石沈葬海底,一年復一年,一層又一層,隨年月消逝,變成一頁一頁嘅頁岩,一頁又一頁咁寫成喜馬拉雅呢本地球演化歷史巨著。唔知邊一日開始,印度板塊東移,喜馬拉雅衝出海洋,挺拔而起,成為世界屋脊。頁岩裸露空氣中,受極寒、暴曬交替煎熬,佢哋一片片剝落,散佈山頭。

呢一頁頁嘅歷史見證,雖然好有詩意,但係因而扁平嘅關係,踩上去非常跣腳,實在都幾危險。當遇到一大疊頁岩堆喺路面時,攀山領隊就會踢晒佢哋落山,幫我哋清除障礙。一片片頁岩碎片瀡落山,即時引起連鎖反應,帶埋更多碎石碌落山,砰碐磅硠,歷久不散,加埋山谷回音,實在非常嚇人。雖然黑孖孖唔係幾睇到地形,憑落石入谷之聲,我哋知道原來已經身處險地 ⋯⋯ 我哋而家係爬緊一個唔見底嘅大斜坡。

繞過一嚿嚿巨岩,踩住一片片碎石,一路向上爬。仲唔好忘記,而家正係身處於五千幾高海拔,氧氣唔夠平地一半,美國佬行平路都喘晒大氣,今日咁嘅運動量,仲唔係攞緊佢條命咩,行唔夠三、五步,佢就要停步唞唞氣,進度非常緩慢。哈,不過,原來咁有咁好,因為大把時間攤抖,我由山腳行到上山脊,幾乎完全唔覺喘氣。為咗等佢回氣,我行到咁上下又坐低,咁上下又飲下水、影下相,就算五千幾爬斜坡,原來都可以咁他條。

睇住四周本來一片黑暗,東方天底逐漸曚朧映出山嶽輪廓,晨光雖然畀高山所阻,光華仍然喺群山背後散發異彩,雖然未見太陽,晨暉光芒已經拓出山巒起伏嘅大地。我哋愈行愈光,行緊嘅山勢亦一目了然,回望之前路徑,真係唔敢相信自己喺黑暗中,曾經行過尐咁驚險嘅路!

喺前幾篇,我話行上Kala Patthar 睇 Khumbu 冰川,個景靚到人窒息,而家企喺 Island Peak 山坡東望,直情已經死得,原來一山真係還有一山高。呢度雖然睇唔到額菲爾士峰,前面一列都係七、八千嘅世界級頂峰。當然,高峰慣見亦平常,卻原來最點睛嘅反而係三條大冰川:Lhotse Shar、Imja 、Amphulapcha Glacier,各自由高山谷裏面湧出,三條白龍沿山勢滑下,一齊匯集喺 Island Peak Base Camp 旁邊,冰川匯集盡頭又變成共同嘅 Terminal moraine,冰川末端溶解嘅水,就係前面 Imja Tsho 高山湖嘅源泉。企係㞳峭山坡,仰望蒼穹,雪峰、冰川、高山湖 ⋯⋯ ,原來,冰川嘅世界,真係可以靚成咁!

俯仰讃歎之間,攞出水壼呷一啖,唔知係咪個景靚過頭,神不守舍,居然跣手倒瀉,成個水壼嘅水付諸東流!真大劑,一滴水都冇,點捱埋跟住嗰十粒鐘!惟有見步行步喇。

用美國佬速度,進度非常緩慢,足足行咗四粒鐘,卒之都由碎石山腳行上山脊。

我話碎石山坡驚險,都係「驚」啫,原來喺山脊行走,就真係危險嘞。扶住山脊石牆,雙手抓緊石罅,雙腳踩喺大約半米闊嘅石「路」,然後一步一步好似蟹咁打橫跣住行,面向石牆,背脊下面就係唔知幾深嘅懸崖,咁嘅姿勢唔可以擰轉頭,明知唔可以差錯腳,就只係集中精神行過山脊,當然又係大步檻過。

山脊嘅另一邊連住一細幅平地,呢邊景觀完全唔同晒。細幅平地已經畀厚厚嘅雪覆蓋,平地後面斜坡就係一大幅一大幅冰掛,係一條條尖畢甩、㘣碌碌嘅典型冰鐘乳,直情好似睇緊 Frozen 冰雪奇緣咁款。只係轉個彎,就由石山變成冰天雪地,其實都幾震撼㗎。行到呢度,亦係第一階段行程嘅結束。太陽啱啱現身,即係話,而家係平時啱啱起身嘅鐘數,Nature call 又嚟,點能夠抗拒大自然嘅呼喚,大家行去山坡,面向住大自然鬼斧神工嘅雕塑,一齊唱一首大自然嘅頌歌。呵!舒服晒。

第二階段就喺雪地上開始,廚師 Porter 幫我哋孭上嚟嘅攀雪山裝備,而家出籠嘞。戴上頭盔,換返對登山靴,外加雪爪,再着上登山保護繩索 harness,掛上登山扣,落山扣 ⋯⋯,攀山領隊逐一幫我哋檢查,確保安穩無誤,之後,用條長繩穿過各人腰前扣環 carabiner ,並且綁實,咁五個人就串成一齊,從此,五個人就一齊行動。每個人左手拎住冰斧,就正式出發嘞。

離開呢幅小雪地,就踏上望唔見邊際嘅雪原,呵!原來我哋已經踩上高山冰川之上,腳踏雪爪,就可以喺鬆軟嘅雪地上行走,初初唔慣,都行到一仆一碌,不過,好快就掌握到節奏,就愈行愈順嘞。成串人行,美國佬梗係排頭位,雪地上行路,其實好攰好用力,尤其上斜路,加上,我哋已經身處海拔五千八、九,心肺、肌肉耐力都受到勁揪挑戰。領隊喺前面拉,成日行唔夠三、五步,就畀美國佬拉返轉頭,原來佢又要停低唞大氣,於是,成串人又企係度喇。

雪地上一串人咁行,我喺相片、電視電影見過,但唔明白點解要咁做。原來,冰川係會不停向下滑動,只係慢到我哋察覺唔到啫。企喺冰面睇,潔白平靜嘅冰面,好似好安全,但係其實充滿危險。冰川滑動時,會將冰體拉裂而形成好多裂縫,呢尐裂縫可以好窄,甚至好難察覺,但係,裂縫可以係萬丈深淵,跌咗落去實死冇生,而且屍骨都搵唔返,不過就可以保存好耐,等千百年後,可能出土做咗標本,陳列喺博物館都未定。所以咁樣串成一串,互相掹住,喺冰面上行走,就安全得多嘞。

如果呢尐裂縫好窄,我哋就喺上面㩜過。但係遇到闊嘅裂縫,又或其者有高低落差大嘅冰面,就會有鋁梯、固定繩索連接。因此,喺雪山嘅山徑上,其實已經有好多外加設施,幫助攀山者越過呢尐障礙。所以話,成功爬過雪山,千其唔好話自己有幾叻。我自己每向前一步,每創造一個記錄,其實已經有好多人幫緊我。冇佢哋嘅努力,我呢尐咁得意嘅經歷,絶對唔會發生。

呢一串五個人慢吞吞咁喺冰面上行,眼前一片大雪原,好似紅樓夢最後一回所言:白茫茫大地真乾淨。唔只乾淨,仲好寧靜,冰面上只係聽到雪爪挿落雪地嘅「颯颯」聲,當然仲有美國佬嘅沉重呼吸聲。偶然,山上有落石碌落嚟,「極力格嘞」劃過長空,領隊即刻抬頭四圍望,睇下落石由邊度碌落嚟,嗰種聲響都幾得人驚。

前面白色雪峰愈行愈近,峰頂就愈嚟愈高,峰頂下白色山坡卒之變成眼前一幅直畢甩嘅雪牆,我話佢係牆,因為佢直,咁又唔係 90 度咁誇張,不過,七、八十度走唔甩。但係,佢當然唔係牆,有冇一幅二百米咁高嘅牆?我哋而家就企喺 Island Peak 峰頂二百米垂直山坡腳下。山坡釘咗固定登山繩索 fixed ropes ,呢尐繩索唔係成條由峰頂落到山坡腳,而係分成四段。又因為一條繩每次只供一個人上落,所以每段都釘咗四、五條繩,以供多人同時使用同一坡段,咁就可以加快上落山速度。

全隊人串住行嘅時候,美國佬排頭位,而家嚟到固定繩索,全隊人鬆綁,我就一馬當先的嘞。

登山繩開端前,冰面上有一條約三米闊兩米深嘅裂縫長溝,上面平放咗一條鋁梯,我哋要利用鈻梯跨過呢條冰溝。靴底雪爪行鋁梯實在非常論盡,絶對唔敢企直身行過去。我將腰前扣環勾落梯邊繩索,就四腳爬爬咁爬過鋁梯。

躝過鋁梯,就正式開始登山。以防萬一,首先將腰前扣環 carabiner ,扣實山坡固定繩索,再將掛喺右邊腰間嘅登山扣 Ascender,套入固定繩索。登山扣一邊有繩連住我腰間安全繩 harness ,我右手握住登扣沿繩索向上推,左腳雪爪釘實雪坡,撐直左腳同時猛住登山扣借力,登山扣嘅設計係只會滑上而唔會滑落,咁就可以用右手拉郁身體向上移動。右腳縮上向上爬,再繼續推上登山扣,咁又爬多一步。如是者周而復始,就一步步向上爬嘞。

咁樣爬幾步,當然唔困難,但係要攀爬二百米,當然就唔係少嘢喇。好彩係淡季,成個山坡都係得我哋呢隊人,當我用緊一條固定繩索時,上下都冇人,我就可以用自己嘅速度爬山,就算攰嘅時候,絕對可以停低撐住山坡回氣,雖然好似凌空掛住,因為勾住晒繩,其實都好安全。

爬完一段固定繩索,就要將身上成組登山扣環,轉移到高一段固定繩索。因為已經愈爬愈高,登山扣環再三檢查有冇扣好,慌死扣錯咗就大劑喇。如是者一段接一段咁向上爬,當然係體能同埋意志嘅考驗。當爬到雪坡中段時,我已經身處海拔六千米高度,成晚冇瞓過而且已經連續做咗十個鐘大運動量嘅活動,我成個人感覺瘟瘟沌沌,靈魂好似出咗竅,塊面同頭皮好似發麻有針拮咁,又喉乾舌燥。我好想飲水,但係一大壼水已經係爬石山時倒瀉晒。愈想飲,愈口渴。仰天長嘆,我會唔會渴死呢?遊日四顧,靈光一閃,不識雪山真面目,只緣身在此山中,我周圍嘅冰係乜嘢嚟?咪就係水囉。伸手喺身邊一𢱑,鬆軟碎雪一手都係,搓成一嚿擺入口,真係入口即溶,清甜解渴,原來真係天無絶人之路,感恩。

已經唔再口渴,但係仍然瘟瘟沌,呢種感覺,睇嚟都唔可以消除,惟有打醒十二個精神,經常提醒自己步步小心。連續攀爬二百米係我人生第一次,體力、耐力有好大要求,個腦真係曾經閃過要唔要放棄,當然係好短暫嘅一閃念,不過,呢種「放棄」嘅閃念,係我從未發生過嘅事,咁就反證,爬呢個雪坡,絶唔係易事。

卒之爬到登山固定繩索嘅盡頭,呢度係山脊,但未係最高㸃,頂峰 6189m 喺右手邊五十米處。中間又有一截繩索沿住山脊,通向峰頂。因為打橫行,唔需要再用 Ascender 登山扣,我首先用腰間扣環扣實打橫呢段繩,再三再四檢查真係扣實咗,就解咗 Ascender 扣,離開垂直繩索,開始打橫行。

咪住!呢個位置咁重要,我要影張相留念。相機喺我左邊肩帶,我改裝咗一個袋仔放相機。自拍一張後,拉開魔術貼將相機放入肩帶袋仔,正在預備起行,領隊喺我後面嗌:Camera Camera!我以為佢想我同佢影相,右手一摸肩帶相機袋,扁 tat tat ,相機呢?原來我以爲已經放咗相機入袋,其實魔術貼未解,相機跌咗出嚟,領隊睇住相機喺佢身邊瀡落山,於是大叫 Camera。想當然,我架相機一定直落二百米山坡!相機係大小姐送畀我今次旅行嘅禮物,不過都可以買過一架,但係記憶咭冇咗,就冇晒尐相喇。但係,咁又可以點?

事到如今,都費事諗喇,收拾心情,雙手捉緊繩索,打橫行去峰頂。因為水平打橫行,繩索嘅支持力冇垂直上升咁穩定,呢五十米路有危險嘅感覺。好彩都只係感覺,冇耐 ⋯⋯ 登頂! 6189 米,登雪峰頂,兩個人生記錄,同時創造!

峰頂,係一個約三、四米丁方,菱形嘅傾斜平面。因為傾斜,企係上面,一尐都唔安全,隨時好似瀡滑梯咁跣落山。所以登峰前,要將腰前扣環扣緊峰頂嘅安全繩,之後就坐喺一串串佛經幡布條前,因為要尊重上面經文,千期唔可以坐上去,又唔好用腳踩住,於是,原來登頂後,只可隊正衿危坐咁坐喺度,真係郁都唔敢點郁。仲以為登頂可以打側手翻,真係天真,果然,是非經過不知難。

呢組人,我係第一個登頂,坐低冇耐,好快印度佬又到,兩條友仔坐喺度,郁都唔敢太大動作。坐坐下仲落起雪嚟,好彩有晒羽絨登頂褸,仲着咗雪褲,又只係飄雪,完全冇風,坐喺峰頂,一尐都唔覺凍。冇乜好做,就叫領隊幫我哋影相,落緊雪,四圍白茫茫,坐喺峰頂雪地又係白茫茫,除咗佛經旗幡係五顔六色外,幅幅相影出嚟都係白茫茫,鬼知係峰頂咩。

我哋坐喺峰頂唔走得住,因為要等埋美國佬。而家問題係:美國佬可唔可以成功登頂?

二萬呎高空,身處白茫茫世界,時間好似凝結住。都唔知過咗幾耐,聽到沉重嘅呼吸聲, Hah ,美國佬居然登頂!原來意志真係可以克服體能上嘅不足,美國佬一旦掛上登山繩索,半天吊嘅形勢根本全無退路,激發起嘅潛能,威力果然強大。呢十幾日,我一路話佢水皮,冇句好說話,今日我都要讃下佢,以佢咁嘅身型、體能,居然能夠完成 Island Peak 登頂呢個艱難功課,我要寫「服」字畀佢。

估唔到登頂後要縮埋一角,行多步都唔得。反而領隊佢自己解開安全繩,仲喺個頂四圍行幫我哋影相,我睇見都牙煙,又唔敢出聲講尐乜嘢,只好暗暗多謝佢冒險幫我哋留低人生咁重要嘅記憶。

相又影過,登頂功課又完成,喺茸茸飄雪中,沿繩爬返落山。人哋話,上山容易落山難。不過,用攀山繩嘅話,落山就好似食生菜咁容易嘞。我一馬當先,打橫行過 50 米山嶺,返到固定垂直登山繩索,解開左邊腰間 8 字落山扣 descender ,將固定繩索套入。左手捉住繩索上端,右手則捉住下端。雪爪踩實雪坡,再三檢查安全扣環,就開始落山。右手將下端繩 feed 入落山扣,左手掹住上端繩索以穩固身體位置,同時控制下降速度,完全毋須用死力,此時,需要技術遠遠多過體力。如是者,經過一段又一段繩索,好快,真係好快就落返 200 米山坡腳。解開落山扣時,一模,成個 8 字扣熱辣辣,係辣手嗰隻溫度,咁就係繩索同落山扣摩擦嘅結果,可知落山速度真係好快。 

記否,登山繩索起點前有一條冰溝?又記否我喺冰峰頂跌咗相機?講你都唔信,相機由峰頂沿雪山波瀡咗二百米落山,居然就畀呢條冰溝截住,就瞓喺冰溝上鋁梯下方!相機係黑色,喺冰面特別搶眼。我一見相機,開心到大嗌: My camera!嗰時,我未知冰面危險嘅事,想話行落冰溝執返相機。領隊即刻阻止我,並且二話不説,先將自己用繩扣住鋁梯,再小心翼翼爬落冰溝執相機,之後再同我解釋冰面危機嘅故事。我咁都執返相機,雖然碌咗二百米落山,相機已經瓜咗,但係執返張記憶咭,飲得杯落喇。

喺鋁梯邊,等齊人之後,五個人又串埋一齊,行雪地返返小平原。廚師 porter 已經等緊我哋,佢帶嚟嗰壼熱茶,經過十幾個鐘後,已經變成暖茶。口渴咗咁耐,卒之有杯暖茶到肚,真舒服。我哋唔嘥時間,即刻除低攀雪裝備,換返行山靴,沿舊路行返落山。因為有兩個領隊,我哋可以兵分兩路,印度佬同我跟住一位領隊快步落山,美國佬照舊喺後面歎慢板。

除咗近山頂嘅碎石路比較難行,要用較多時間外,之後嘅落山路,我哋加快步伐跟住領隊,行動速度非常理想。我雖然行得幾快,但係個腦仍然瘟沌,冇法喇,因為至此,已經連續活動咗十三、四個鐘頭,我仲識郁,已經好感恩喇。

落山嘅路其實即係上山嘅路,不過睇嚟完全陌生,因為當我哋上山時,正係大地潻黑一片嘅凌晨時份。Island Peak 嘅東坡係我上過嘅最高山坡。上得更高,睇得當然更遠。呢一刻,我可以論斷:呢個雪景,係我見過嘅靚景 number one 。雪山、冰川、高山湖⋯⋯,遊目四盼,到處都係一幅幅造物絕佳畫作。呢度高到雀仔都唔嚟,靜到連蟲叫都聽唔到,應晒呢首「千山鳥飛絕,萬徑人蹤滅」,不過,遠望高山湖,又睇唔到「孤舟簑笠翁」,雖然有「寒江雪」,不過又冇人去「獨釣」喎。

由高望落,只要向湖嘅方向行,就包冇行錯,因為 Base Camp 就喺湖嘅堤岸邊。正喺目的地愈嚟愈近之時,肚仔響起嘅「大」自然嘅呼喚,就愈嚟愈緊急。其實,我嘅生理時鐘一向好準時,早上起身不久,呢單嘢就要去解決。但係,今日嘅相同時份,我正在爬緊山。到開始落山時,其實肚仔都唔係幾 likie ,不斷嘰哩咕嚕,發出警告。而家,雖然大本營在望,實在真係忍無可忍,趁去到一笪平地仔稍作停頓之際,我問領隊邊度係解決問題嘅好地方,佢手一指,我即刻掟低背囊,連仆帶跑飛奔手指之處。五千幾米喜馬拉雅,唔好旨意有大樹好遮「陰」;呢度寸草不生,連草叢都欠奉。領隊介紹嘅好地方,係亂石堆,佈滿大嚿矮石,再行近尐,原來地下都有唔少牦牛留低嘅嘢。哦,領隊果然好介紹,咁多生物都嚟解決,呢度一定係解決問題嘅好地方。搵一嚿大石,喺咁意遮住下,叫做心安理得,不過周圍極目所見,一隻生物都冇,鬼睇到你咩,如是者,我就好安心咁解決咗呢件大事,同時亦創下又一個人生記錄:海拔五千米,曠野辦大事。

行行重行行,終於返返大本營嘞,第一時間瓹返入自己個營幕,卒之可以打橫攤低唞一唞,雖然攤唞只係一粒鐘左右,已經非常舒服。

又喺餐堂帳幕集合,食過廚師準備咗嘅簡單食物,仲有一尐「後事」要處理。今日過後,我就剩返一支公喇。美國佬完成登頂後就唔得閒再行落山,佢一早就約在直升機喺 Base Camp 呢度接佢返加德滿都,而印度佬因利乘便又跟埋佢去。我就一早話咗,就算你請我,我都唔會搭,因為我想用腳完成整個旅程:我由 Lukla 行嚟,就要用腳行返 Lukla。毋需要好大口氣可以咁講,由呢度飛 Lukla ,「只係」三千幾美金,我畀得起。今日,我有能力自己行出去,點解浪費天生我材?他日,好似盧冠廷話:「我倆已是無力前行」,咁先至畀錢搭直升機,嗰陣再「跟我一起飛去」都未遲喎。

既然係咁,餘下嘅安排就係:我唔會咁儍今晚仲瞓營幕,即刻叫 Sapta Hokim 兩個Porters 30分鐘後起程,同我一齊行返去 Chhukhung ,起碼住入客棧,食又食好尐,仲有張正正經經嘅牀瞓下吖。

因為同佢兩件係最後見面,所以快快趣趣搞掂埋畀貼士相關人士之事,跟手互相道別。由今早凌晨起計,我行咗十幾粒鐘,返嚟休息咗唔夠兩粒鐘之後,我又踏上歸航之途,而佢兩件繼續喺大本營守株待兔,靜候直升機嘅來臨。

一行三人,快步由 Base Camp 直奔 Chhukhung 。我估唔到我可以咁快回氣,兼且係落山路,兩粒鐘左右,真係氣都唔喘,三爬兩撥就行到客棧,領隊 Bimal 喺客棧迎接我哋,佢都話我哋好醒目,點解?原來我做咗英明決定。呢一區天氣唔穩定,就算 EBC 都飛唔到直升機。果然,你都咪話,我坐落客棧餐堂冇耐,外面就落起大雪。第一,好彩我早早決定離開 Island Peak ,如果唔係,行到半路落大雪就辛苦喇。再者,佢兩件話等直升機,打算今日黃昏前離開大本營。嘿,睇怕聽朝前都唔使旨意嘞。亦即係話我今晚高牀暖枕,佢哋兩件就要瞓喺帳幕過夜。不過咁,晚上聽住雪花打落帳幕嘅聲音,又可能好浪漫嘅哩 ⋯⋯ 除在嘈尐之外!

其實呢一晚落雪凍唔凍、嘈唔嘈,我真係完全唔知,食完晚飯,瞓咗落牀,睇怕我都係死豬一樣,四十粒鐘冇瞓,其中廿幾個鐘行緊路或者爬緊山,外面地震我都唔知㗎喇。

總結今日所破記錄:
一,四千九露營
二,行山超越五千九
三,用繩索、雪爪等登山裝備爬雪山
四,登雪山頂 6189 公尺(二萬0 三百0五英呎)
五,連續活動四十粒鐘
六,五千米曠野辦大事
七,⋯⋯仲有冇呢?

再噏過,

嚤囉仔








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