2017.05.26 Island Peak Base Camp 4970 to Island Peak 6189 back Base Camp back Chhukhung
今日絶對係大大鑊嘅行程,最慘係噚日下午黃昏完全瞓唔入眼,即係話,連埋今日活動,兩日計埋,總共有連續 40 個鐘不停四圍䠮,咁梗係唔少嘢喇。今日將會發生好多事,都係我嘅人生第一次,呢一日,當然係我人生重要嘅一頁,
零時十五分,換晒行山裝備,戴埋夜行頭燈,走出帳幕。此時,四野黑孖孖,下午大風吹到頭都甩嘅山谷,入夜後,原來一粒風都冇,天氣非常穩定。而家就明白,點解要揀半夜三更出發嘞。氣溫係低,但因為冇風,第一次著住行山公司提供嘅羽絨 summit 大褸,已經夠晒暖,非常舒服。
食過廚師預備嘅簡單早餐,入好飲用水,檢查所有裝備,就集合出發。今次行程分成兩段:行山 trekking 、爬雪山 snow mountaineering 。即係話,裝備都應該有兩套,當行山嘅時候,背囊亦應該袋住爬山裝備。咁就真係麻煩嘞,一來,我哋個背囊又細,塞唔落咁多嘢;二來,我哋咁鬼弱雞,孭住幾公斤 daypack ,都唔係大問題,如果孭埋咁多重嘢,又唔知掂唔掂噃?下過,攀山領隊一定會有方法令人客滿意嘅,橫掂廚師冇乜嘢做,今日佢變身 porter,一個大袋,孭晒我哋三件友仔嘅爬雪山用具,隨隊出發。
凌晨一點,正式起程。起程亦有隊型,今次,成日包尾嘅美國佬排咗頭位,我就做咗包尾大番。好明顯,因為成隊人嘅行速要統一,要一齊行,所以就以最慢嗰個為依歸嘞。我哋首先沿住冰川側堤邊,行上緩緩上坡山路。四圍黑孖孖,頭燈只照往自己腳前幾米地方,淨係識跟住前面行,完全唔知周圍乜嘢環境。雖然係佈滿大大細細嘅石頭,條路都唔算難行,咁樣嘅路,行咗半粒鐘左右。
忽然嚟個左轉,跟住,就係無止境嘅上山路,仲係鬼咁斜嗰隻。山坡到處都係人咁高嘅大石,而條路就鋪滿一頁頁嘅扁平碎石,我哋上緊嘅係一個佈滿頁岩嘅山。N 咁多年前,喜馬拉雅呢度係汪洋大海,往生動物連同砂石沈葬海底,一年復一年,一層又一層,隨年月消逝,變成一頁一頁嘅頁岩,一頁又一頁咁寫成喜馬拉雅呢本地球演化歷史巨著。唔知邊一日開始,印度板塊東移,喜馬拉雅衝出海洋,挺拔而起,成為世界屋脊。頁岩裸露空氣中,受極寒、暴曬交替煎熬,佢哋一片片剝落,散佈山頭。
呢一頁頁嘅歷史見證,雖然好有詩意,但係因而扁平嘅關係,踩上去非常跣腳,實在都幾危險。當遇到一大疊頁岩堆喺路面時,攀山領隊就會踢晒佢哋落山,幫我哋清除障礙。一片片頁岩碎片瀡落山,即時引起連鎖反應,帶埋更多碎石碌落山,砰碐磅硠,歷久不散,加埋山谷回音,實在非常嚇人。雖然黑孖孖唔係幾睇到地形,憑落石入谷之聲,我哋知道原來已經身處險地 ⋯⋯ 我哋而家係爬緊一個唔見底嘅大斜坡。
繞過一嚿嚿巨岩,踩住一片片碎石,一路向上爬。仲唔好忘記,而家正係身處於五千幾高海拔,氧氣唔夠平地一半,美國佬行平路都喘晒大氣,今日咁嘅運動量,仲唔係攞緊佢條命咩,行唔夠三、五步,佢就要停步唞唞氣,進度非常緩慢。哈,不過,原來咁有咁好,因為大把時間攤抖,我由山腳行到上山脊,幾乎完全唔覺喘氣。為咗等佢回氣,我行到咁上下又坐低,咁上下又飲下水、影下相,就算五千幾爬斜坡,原來都可以咁他條。
睇住四周本來一片黑暗,東方天底逐漸曚朧映出山嶽輪廓,晨光雖然畀高山所阻,光華仍然喺群山背後散發異彩,雖然未見太陽,晨暉光芒已經拓出山巒起伏嘅大地。我哋愈行愈光,行緊嘅山勢亦一目了然,回望之前路徑,真係唔敢相信自己喺黑暗中,曾經行過尐咁驚險嘅路!
喺前幾篇,我話行上Kala Patthar 睇 Khumbu 冰川,個景靚到人窒息,而家企喺 Island Peak 山坡東望,直情已經死得,原來一山真係還有一山高。呢度雖然睇唔到額菲爾士峰,前面一列都係七、八千嘅世界級頂峰。當然,高峰慣見亦平常,卻原來最點睛嘅反而係三條大冰川:Lhotse Shar、Imja 、Amphulapcha Glacier,各自由高山谷裏面湧出,三條白龍沿山勢滑下,一齊匯集喺 Island Peak Base Camp 旁邊,冰川匯集盡頭又變成共同嘅 Terminal moraine,冰川末端溶解嘅水,就係前面 Imja Tsho 高山湖嘅源泉。企係㞳峭山坡,仰望蒼穹,雪峰、冰川、高山湖 ⋯⋯ ,原來,冰川嘅世界,真係可以靚成咁!
俯仰讃歎之間,攞出水壼呷一啖,唔知係咪個景靚過頭,神不守舍,居然跣手倒瀉,成個水壼嘅水付諸東流!真大劑,一滴水都冇,點捱埋跟住嗰十粒鐘!惟有見步行步喇。
用美國佬速度,進度非常緩慢,足足行咗四粒鐘,卒之都由碎石山腳行上山脊。
我話碎石山坡驚險,都係「驚」啫,原來喺山脊行走,就真係危險嘞。扶住山脊石牆,雙手抓緊石罅,雙腳踩喺大約半米闊嘅石「路」,然後一步一步好似蟹咁打橫跣住行,面向石牆,背脊下面就係唔知幾深嘅懸崖,咁嘅姿勢唔可以擰轉頭,明知唔可以差錯腳,就只係集中精神行過山脊,當然又係大步檻過。
山脊嘅另一邊連住一細幅平地,呢邊景觀完全唔同晒。細幅平地已經畀厚厚嘅雪覆蓋,平地後面斜坡就係一大幅一大幅冰掛,係一條條尖畢甩、㘣碌碌嘅典型冰鐘乳,直情好似睇緊 Frozen 冰雪奇緣咁款。只係轉個彎,就由石山變成冰天雪地,其實都幾震撼㗎。行到呢度,亦係第一階段行程嘅結束。太陽啱啱現身,即係話,而家係平時啱啱起身嘅鐘數,Nature call 又嚟,點能夠抗拒大自然嘅呼喚,大家行去山坡,面向住大自然鬼斧神工嘅雕塑,一齊唱一首大自然嘅頌歌。呵!舒服晒。
第二階段就喺雪地上開始,廚師 Porter 幫我哋孭上嚟嘅攀雪山裝備,而家出籠嘞。戴上頭盔,換返對登山靴,外加雪爪,再着上登山保護繩索 harness,掛上登山扣,落山扣 ⋯⋯,攀山領隊逐一幫我哋檢查,確保安穩無誤,之後,用條長繩穿過各人腰前扣環 carabiner ,並且綁實,咁五個人就串成一齊,從此,五個人就一齊行動。每個人左手拎住冰斧,就正式出發嘞。
離開呢幅小雪地,就踏上望唔見邊際嘅雪原,呵!原來我哋已經踩上高山冰川之上,腳踏雪爪,就可以喺鬆軟嘅雪地上行走,初初唔慣,都行到一仆一碌,不過,好快就掌握到節奏,就愈行愈順嘞。成串人行,美國佬梗係排頭位,雪地上行路,其實好攰好用力,尤其上斜路,加上,我哋已經身處海拔五千八、九,心肺、肌肉耐力都受到勁揪挑戰。領隊喺前面拉,成日行唔夠三、五步,就畀美國佬拉返轉頭,原來佢又要停低唞大氣,於是,成串人又企係度喇。
雪地上一串人咁行,我喺相片、電視電影見過,但唔明白點解要咁做。原來,冰川係會不停向下滑動,只係慢到我哋察覺唔到啫。企喺冰面睇,潔白平靜嘅冰面,好似好安全,但係其實充滿危險。冰川滑動時,會將冰體拉裂而形成好多裂縫,呢尐裂縫可以好窄,甚至好難察覺,但係,裂縫可以係萬丈深淵,跌咗落去實死冇生,而且屍骨都搵唔返,不過就可以保存好耐,等千百年後,可能出土做咗標本,陳列喺博物館都未定。所以咁樣串成一串,互相掹住,喺冰面上行走,就安全得多嘞。
如果呢尐裂縫好窄,我哋就喺上面㩜過。但係遇到闊嘅裂縫,又或其者有高低落差大嘅冰面,就會有鋁梯、固定繩索連接。因此,喺雪山嘅山徑上,其實已經有好多外加設施,幫助攀山者越過呢尐障礙。所以話,成功爬過雪山,千其唔好話自己有幾叻。我自己每向前一步,每創造一個記錄,其實已經有好多人幫緊我。冇佢哋嘅努力,我呢尐咁得意嘅經歷,絶對唔會發生。
呢一串五個人慢吞吞咁喺冰面上行,眼前一片大雪原,好似紅樓夢最後一回所言:白茫茫大地真乾淨。唔只乾淨,仲好寧靜,冰面上只係聽到雪爪挿落雪地嘅「颯颯」聲,當然仲有美國佬嘅沉重呼吸聲。偶然,山上有落石碌落嚟,「極力格嘞」劃過長空,領隊即刻抬頭四圍望,睇下落石由邊度碌落嚟,嗰種聲響都幾得人驚。
前面白色雪峰愈行愈近,峰頂就愈嚟愈高,峰頂下白色山坡卒之變成眼前一幅直畢甩嘅雪牆,我話佢係牆,因為佢直,咁又唔係 90 度咁誇張,不過,七、八十度走唔甩。但係,佢當然唔係牆,有冇一幅二百米咁高嘅牆?我哋而家就企喺 Island Peak 峰頂二百米垂直山坡腳下。山坡釘咗固定登山繩索 fixed ropes ,呢尐繩索唔係成條由峰頂落到山坡腳,而係分成四段。又因為一條繩每次只供一個人上落,所以每段都釘咗四、五條繩,以供多人同時使用同一坡段,咁就可以加快上落山速度。
全隊人串住行嘅時候,美國佬排頭位,而家嚟到固定繩索,全隊人鬆綁,我就一馬當先的嘞。
登山繩開端前,冰面上有一條約三米闊兩米深嘅裂縫長溝,上面平放咗一條鋁梯,我哋要利用鈻梯跨過呢條冰溝。靴底雪爪行鋁梯實在非常論盡,絶對唔敢企直身行過去。我將腰前扣環勾落梯邊繩索,就四腳爬爬咁爬過鋁梯。
躝過鋁梯,就正式開始登山。以防萬一,首先將腰前扣環 carabiner ,扣實山坡固定繩索,再將掛喺右邊腰間嘅登山扣 Ascender,套入固定繩索。登山扣一邊有繩連住我腰間安全繩 harness ,我右手握住登扣沿繩索向上推,左腳雪爪釘實雪坡,撐直左腳同時猛住登山扣借力,登山扣嘅設計係只會滑上而唔會滑落,咁就可以用右手拉郁身體向上移動。右腳縮上向上爬,再繼續推上登山扣,咁又爬多一步。如是者周而復始,就一步步向上爬嘞。
咁樣爬幾步,當然唔困難,但係要攀爬二百米,當然就唔係少嘢喇。好彩係淡季,成個山坡都係得我哋呢隊人,當我用緊一條固定繩索時,上下都冇人,我就可以用自己嘅速度爬山,就算攰嘅時候,絕對可以停低撐住山坡回氣,雖然好似凌空掛住,因為勾住晒繩,其實都好安全。
爬完一段固定繩索,就要將身上成組登山扣環,轉移到高一段固定繩索。因為已經愈爬愈高,登山扣環再三檢查有冇扣好,慌死扣錯咗就大劑喇。如是者一段接一段咁向上爬,當然係體能同埋意志嘅考驗。當爬到雪坡中段時,我已經身處海拔六千米高度,成晚冇瞓過而且已經連續做咗十個鐘大運動量嘅活動,我成個人感覺瘟瘟沌沌,靈魂好似出咗竅,塊面同頭皮好似發麻有針拮咁,又喉乾舌燥。我好想飲水,但係一大壼水已經係爬石山時倒瀉晒。愈想飲,愈口渴。仰天長嘆,我會唔會渴死呢?遊日四顧,靈光一閃,不識雪山真面目,只緣身在此山中,我周圍嘅冰係乜嘢嚟?咪就係水囉。伸手喺身邊一𢱑,鬆軟碎雪一手都係,搓成一嚿擺入口,真係入口即溶,清甜解渴,原來真係天無絶人之路,感恩。
已經唔再口渴,但係仍然瘟瘟沌,呢種感覺,睇嚟都唔可以消除,惟有打醒十二個精神,經常提醒自己步步小心。連續攀爬二百米係我人生第一次,體力、耐力有好大要求,個腦真係曾經閃過要唔要放棄,當然係好短暫嘅一閃念,不過,呢種「放棄」嘅閃念,係我從未發生過嘅事,咁就反證,爬呢個雪坡,絶唔係易事。
卒之爬到登山固定繩索嘅盡頭,呢度係山脊,但未係最高㸃,頂峰 6189m 喺右手邊五十米處。中間又有一截繩索沿住山脊,通向峰頂。因為打橫行,唔需要再用 Ascender 登山扣,我首先用腰間扣環扣實打橫呢段繩,再三再四檢查真係扣實咗,就解咗 Ascender 扣,離開垂直繩索,開始打橫行。
咪住!呢個位置咁重要,我要影張相留念。相機喺我左邊肩帶,我改裝咗一個袋仔放相機。自拍一張後,拉開魔術貼將相機放入肩帶袋仔,正在預備起行,領隊喺我後面嗌:Camera Camera!我以為佢想我同佢影相,右手一摸肩帶相機袋,扁 tat tat ,相機呢?原來我以爲已經放咗相機入袋,其實魔術貼未解,相機跌咗出嚟,領隊睇住相機喺佢身邊瀡落山,於是大叫 Camera。想當然,我架相機一定直落二百米山坡!相機係大小姐送畀我今次旅行嘅禮物,不過都可以買過一架,但係記憶咭冇咗,就冇晒尐相喇。但係,咁又可以點?
事到如今,都費事諗喇,收拾心情,雙手捉緊繩索,打橫行去峰頂。因為水平打橫行,繩索嘅支持力冇垂直上升咁穩定,呢五十米路有危險嘅感覺。好彩都只係感覺,冇耐 ⋯⋯ 登頂! 6189 米,登雪峰頂,兩個人生記錄,同時創造!
峰頂,係一個約三、四米丁方,菱形嘅傾斜平面。因為傾斜,企係上面,一尐都唔安全,隨時好似瀡滑梯咁跣落山。所以登峰前,要將腰前扣環扣緊峰頂嘅安全繩,之後就坐喺一串串佛經幡布條前,因為要尊重上面經文,千期唔可以坐上去,又唔好用腳踩住,於是,原來登頂後,只可隊正衿危坐咁坐喺度,真係郁都唔敢點郁。仲以為登頂可以打側手翻,真係天真,果然,是非經過不知難。
呢組人,我係第一個登頂,坐低冇耐,好快印度佬又到,兩條友仔坐喺度,郁都唔敢太大動作。坐坐下仲落起雪嚟,好彩有晒羽絨登頂褸,仲着咗雪褲,又只係飄雪,完全冇風,坐喺峰頂,一尐都唔覺凍。冇乜好做,就叫領隊幫我哋影相,落緊雪,四圍白茫茫,坐喺峰頂雪地又係白茫茫,除咗佛經旗幡係五顔六色外,幅幅相影出嚟都係白茫茫,鬼知係峰頂咩。
我哋坐喺峰頂唔走得住,因為要等埋美國佬。而家問題係:美國佬可唔可以成功登頂?
二萬呎高空,身處白茫茫世界,時間好似凝結住。都唔知過咗幾耐,聽到沉重嘅呼吸聲, Hah ,美國佬居然登頂!原來意志真係可以克服體能上嘅不足,美國佬一旦掛上登山繩索,半天吊嘅形勢根本全無退路,激發起嘅潛能,威力果然強大。呢十幾日,我一路話佢水皮,冇句好說話,今日我都要讃下佢,以佢咁嘅身型、體能,居然能夠完成 Island Peak 登頂呢個艱難功課,我要寫「服」字畀佢。
估唔到登頂後要縮埋一角,行多步都唔得。反而領隊佢自己解開安全繩,仲喺個頂四圍行幫我哋影相,我睇見都牙煙,又唔敢出聲講尐乜嘢,只好暗暗多謝佢冒險幫我哋留低人生咁重要嘅記憶。
相又影過,登頂功課又完成,喺茸茸飄雪中,沿繩爬返落山。人哋話,上山容易落山難。不過,用攀山繩嘅話,落山就好似食生菜咁容易嘞。我一馬當先,打橫行過 50 米山嶺,返到固定垂直登山繩索,解開左邊腰間 8 字落山扣 descender ,將固定繩索套入。左手捉住繩索上端,右手則捉住下端。雪爪踩實雪坡,再三檢查安全扣環,就開始落山。右手將下端繩 feed 入落山扣,左手掹住上端繩索以穩固身體位置,同時控制下降速度,完全毋須用死力,此時,需要技術遠遠多過體力。如是者,經過一段又一段繩索,好快,真係好快就落返 200 米山坡腳。解開落山扣時,一模,成個 8 字扣熱辣辣,係辣手嗰隻溫度,咁就係繩索同落山扣摩擦嘅結果,可知落山速度真係好快。
記否,登山繩索起點前有一條冰溝?又記否我喺冰峰頂跌咗相機?講你都唔信,相機由峰頂沿雪山波瀡咗二百米落山,居然就畀呢條冰溝截住,就瞓喺冰溝上鋁梯下方!相機係黑色,喺冰面特別搶眼。我一見相機,開心到大嗌: My camera!嗰時,我未知冰面危險嘅事,想話行落冰溝執返相機。領隊即刻阻止我,並且二話不説,先將自己用繩扣住鋁梯,再小心翼翼爬落冰溝執相機,之後再同我解釋冰面危機嘅故事。我咁都執返相機,雖然碌咗二百米落山,相機已經瓜咗,但係執返張記憶咭,飲得杯落喇。
喺鋁梯邊,等齊人之後,五個人又串埋一齊,行雪地返返小平原。廚師 porter 已經等緊我哋,佢帶嚟嗰壼熱茶,經過十幾個鐘後,已經變成暖茶。口渴咗咁耐,卒之有杯暖茶到肚,真舒服。我哋唔嘥時間,即刻除低攀雪裝備,換返行山靴,沿舊路行返落山。因為有兩個領隊,我哋可以兵分兩路,印度佬同我跟住一位領隊快步落山,美國佬照舊喺後面歎慢板。
除咗近山頂嘅碎石路比較難行,要用較多時間外,之後嘅落山路,我哋加快步伐跟住領隊,行動速度非常理想。我雖然行得幾快,但係個腦仍然瘟沌,冇法喇,因為至此,已經連續活動咗十三、四個鐘頭,我仲識郁,已經好感恩喇。
落山嘅路其實即係上山嘅路,不過睇嚟完全陌生,因為當我哋上山時,正係大地潻黑一片嘅凌晨時份。Island Peak 嘅東坡係我上過嘅最高山坡。上得更高,睇得當然更遠。呢一刻,我可以論斷:呢個雪景,係我見過嘅靚景 number one 。雪山、冰川、高山湖⋯⋯,遊目四盼,到處都係一幅幅造物絕佳畫作。呢度高到雀仔都唔嚟,靜到連蟲叫都聽唔到,應晒呢首「千山鳥飛絕,萬徑人蹤滅」,不過,遠望高山湖,又睇唔到「孤舟簑笠翁」,雖然有「寒江雪」,不過又冇人去「獨釣」喎。
由高望落,只要向湖嘅方向行,就包冇行錯,因為 Base Camp 就喺湖嘅堤岸邊。正喺目的地愈嚟愈近之時,肚仔響起嘅「大」自然嘅呼喚,就愈嚟愈緊急。其實,我嘅生理時鐘一向好準時,早上起身不久,呢單嘢就要去解決。但係,今日嘅相同時份,我正在爬緊山。到開始落山時,其實肚仔都唔係幾 likie ,不斷嘰哩咕嚕,發出警告。而家,雖然大本營在望,實在真係忍無可忍,趁去到一笪平地仔稍作停頓之際,我問領隊邊度係解決問題嘅好地方,佢手一指,我即刻掟低背囊,連仆帶跑飛奔手指之處。五千幾米喜馬拉雅,唔好旨意有大樹好遮「陰」;呢度寸草不生,連草叢都欠奉。領隊介紹嘅好地方,係亂石堆,佈滿大嚿矮石,再行近尐,原來地下都有唔少牦牛留低嘅嘢。哦,領隊果然好介紹,咁多生物都嚟解決,呢度一定係解決問題嘅好地方。搵一嚿大石,喺咁意遮住下,叫做心安理得,不過周圍極目所見,一隻生物都冇,鬼睇到你咩,如是者,我就好安心咁解決咗呢件大事,同時亦創下又一個人生記錄:海拔五千米,曠野辦大事。
行行重行行,終於返返大本營嘞,第一時間瓹返入自己個營幕,卒之可以打橫攤低唞一唞,雖然攤唞只係一粒鐘左右,已經非常舒服。
又喺餐堂帳幕集合,食過廚師準備咗嘅簡單食物,仲有一尐「後事」要處理。今日過後,我就剩返一支公喇。美國佬完成登頂後就唔得閒再行落山,佢一早就約在直升機喺 Base Camp 呢度接佢返加德滿都,而印度佬因利乘便又跟埋佢去。我就一早話咗,就算你請我,我都唔會搭,因為我想用腳完成整個旅程:我由 Lukla 行嚟,就要用腳行返 Lukla。毋需要好大口氣可以咁講,由呢度飛 Lukla ,「只係」三千幾美金,我畀得起。今日,我有能力自己行出去,點解浪費天生我材?他日,好似盧冠廷話:「我倆已是無力前行」,咁先至畀錢搭直升機,嗰陣再「跟我一起飛去」都未遲喎。
既然係咁,餘下嘅安排就係:我唔會咁儍今晚仲瞓營幕,即刻叫 Sapta 、Hokim 兩個Porters 30分鐘後起程,同我一齊行返去 Chhukhung ,起碼住入客棧,食又食好尐,仲有張正正經經嘅牀瞓下吖。
因為同佢兩件係最後見面,所以快快趣趣搞掂埋畀貼士相關人士之事,跟手互相道別。由今早凌晨起計,我行咗十幾粒鐘,返嚟休息咗唔夠兩粒鐘之後,我又踏上歸航之途,而佢兩件繼續喺大本營守株待兔,靜候直升機嘅來臨。
一行三人,快步由 Base Camp 直奔 Chhukhung 。我估唔到我可以咁快回氣,兼且係落山路,兩粒鐘左右,真係氣都唔喘,三爬兩撥就行到客棧,領隊 Bimal 喺客棧迎接我哋,佢都話我哋好醒目,點解?原來我做咗英明決定。呢一區天氣唔穩定,就算 EBC 都飛唔到直升機。果然,你都咪話,我坐落客棧餐堂冇耐,外面就落起大雪。第一,好彩我早早決定離開 Island Peak ,如果唔係,行到半路落大雪就辛苦喇。再者,佢兩件話等直升機,打算今日黃昏前離開大本營。嘿,睇怕聽朝前都唔使旨意嘞。亦即係話我今晚高牀暖枕,佢哋兩件就要瞓喺帳幕過夜。不過咁,晚上聽住雪花打落帳幕嘅聲音,又可能好浪漫嘅哩 ⋯⋯ 除在嘈尐之外!
其實呢一晚落雪凍唔凍、嘈唔嘈,我真係完全唔知,食完晚飯,瞓咗落牀,睇怕我都係死豬一樣,四十粒鐘冇瞓,其中廿幾個鐘行緊路或者爬緊山,外面地震我都唔知㗎喇。
總結今日所破記錄:
一,四千九露營
二,行山超越五千九
三,用繩索、雪爪等登山裝備爬雪山
四,登雪山頂 6189 公尺(二萬0 三百0五英呎)
五,連續活動四十粒鐘
六,五千米曠野辦大事
七,⋯⋯仲有冇呢?
再噏過,
嚤囉仔
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